SUPERPRZEPIS

Jajka w sosie wiosennym wg Pyzy

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jajka w sosie wiosennym wg Pyzy Więcej zdjęć (2)

Niby zwykłe jajka a jednak wyglądają niezwykle wiosennie!

Składniki:

Jajka w sosie wiosennym wg Pyzy

 

  • 4 duże jajka
  • kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
  • 3 – 5 łyżek majonezu
  • 3 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 - 4 duże rzodkiewki
  • 1/3 szkl. posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy Fit-up do twarożków i jaj
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, pomidory suszone w proszku albo papryka mielona słodka

 

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie wiosennym wg Pyzy
Jajka zalać zimną wodą, ugotować na twardo a po wystudzeniu obrać. W litrowym słoiku wymieszać wodę z koncentratem buraczanym - włożyć jajka. Zostawić na kilka godzin - od długości moczenia zależy intensywność koloru. Zabarwione jajka wyjąć, naciąć w połowie wysokości dookoła specjalnym nożykiem do carvingu, rozłożyć na dwie części. Jogurt wymieszać z przyprawą i majonezem. Dodać drobniutko posiekane rzodkiewki (można je zetrzeć na tarce), posiekaną lekko rzeżuchę, koperek. Doprawić sos do smaku.Na głęboki talerz albo półmisek wylać sos, ustawić na nim połówki jajek. Środki jajek oprószyć słodką papryką albo suszonymi pomidorami i całość przybrać zieleniną. Czas przygotowania nie obejmuje moczenia jajek bo można pokroić je bez barwienia.
Jajka w sosie wiosennym wg Pyzy
sos wylać na półmisek i ustawić połówki jajek