Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Jajka z czerwoną obwódką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki efektownej obwódce zrobionej z soku z buraka zwykłe jajka na twardo stały się wyrafinowaną przystawką.

Jajka z czerwoną obwódką

Składniki:

Jajka z czerwoną obwódką

na przystawkę:

na sos:

  • pęczek rzodkiewek
  • 3 dymki
  • szklanka gęstego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka z czerwoną obwódką
1. Burak zetrzyj na tarce o małych oczkach, skrop sokiem z cytryny, przełóż do miski.

2. Jajka na twardo obierz ze skorupek i włóż do utartego buraka, wymieszaj, aby całe były pokryte startym burakiem. Przykryj, odstaw do lodówki na kilka godzin.

3. Na sos wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj startą na tarce dymkę i drobno posiekane rzodkiewki.

4. Półmisek wyłóż liśćmi sałaty. Jajka wyjmij z buraków,

opłucz, osusz, przekrój wzdłuż na połówki i rozłóż na sałacie. Polej sosem.

Tagi:

jajka