Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jajka zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jajka zapiekane podawać z pieczywem.

Jajka zapiekane

Składniki:

Jajka zapiekane

 

  • 10 szt jajka gotowane na twardo,
  • 1 szt makrela wędzona,
  • 2 łyżki ketchup,
  • 5 łyżek ser żółty utarty,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 2 szt białko,
  • 1 łyżka szczypiorek usiekany,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane
Ugotowane jajka na twardo przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulę i chwilę poddusić. Makrelę oczyścić z ości. Do miski włożyć żółtka, dodać ketchup, posiekaną rybą i uduszoną cebulką, wszystko razem utrzeć. Masę wymieszać z ubitą pianą z białek i ze szczypiorkiem, przyprawić do smaku. Połówki białek napełniać przygotowaną masą. Na dno naczynia żaroodpornego wylać śmietanę, układać na nią połówki faszerowanych jajek. Wierzch posypać tartym żółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec.