IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Jajka zapiekane na szynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajka zapiekane na ciepło to odmiana tradycyjnych jajek z majonezem

Jajka zapiekane na szynce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka zapiekane na szynce

 

  • 6 szt jaja na twardo,
  • 12 plastrów szynka konserwowa,
  • 2 łyżki musztarda rosyjska,
  • 1 szklanka ser żółty tarty,
  • 200 ml śmietana 12%,
  • 2 szt jaja surowe,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz,
  • 1 łyżka majeranek

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane na szynce
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy plasterkami szynki. Następnie smarujemy ją musztardą. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki. Układamy rozcięciem do szynki. Surowe jajka należy roztrzepać, następnie dodać śmietanę, ser, przyprawy i wszystko dobrze połączyć, Otrzymaną mieszanką zalewamy jajka i wkładamy do piekarnika na 30 minut w 170 stopni. Jajka podajemy na gorąco. Smacznego!
Jajka zapiekane na szynce
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy plasterkami szynki. Następnie smarujemy ją musztardą.
Jajka zapiekane na szynce
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki. Układamy rozcięciem do szynki
Jajka zapiekane na szynce
Otrzymaną mieszanką zalewamy jajka i wkładamy do piekarnika na 30 minut w 170 stopni.