cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka zapiekane w cieście francuskim

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Fajne śniadanie świąteczne dla rodzinki lub ciekawy i efektowny poczęstunek dla naszych gości.

Jajka zapiekane w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka zapiekane w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek przepiórczych
  • 1 jajo kurze
  • 100 g żółtego sera/pokrojonego w kostkę/
  • 3 duże plastry szynki drobiowej gotowanej /lub 6 małych/
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • sól i pieprz do smaku
  • sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w cieście francuskim
Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć jajka sadzone /jeśli ktoś woli można usmażyć z dodatkiem małej ilości tłuszczu/ Jajko powinno być delikatnie ścięte, ale na tyle, by żółtko nie rozlewało się. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty /jeden o boku 14cm, a pozostałe 10 cm./. Na każdym kwadracie umieścić po plasterku szynki, jajko i kilka kostek sera żółtego. Rogi ciasta połączyć ze sobą na górze tworząc rodzaj zamkniętej paczuszki-koperty. Ciasto posmarować z wierzchu żółtkiem /można zimnym mlekiem/ i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok.15-18 min. w gorącym piekarniku do delikatnego przyrumienienia się ciasta. Jajeczka w cieście francuskim najbardziej smakują gorące, ale zimne są również doskonałe. Ilość i wielkość jajek jest zupełnie dowolna i nie ma wpływu na smak.Moje zestawienie jajek przepiórczych i jajka kurzego jest tylko przykładem na sposób ich przygotowania.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Jajko sadzone ułożyć na cieście wysłanym plastrem szynki.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Skleić rogi kwadratu tak aby powstał pakiecik.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Jajeczka w cieście piec w gorącym piekarniku 15 min.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Niezawodny w każdej sytuacji i zawsze na swoim miejscu