aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Jajka zapiekane w pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na ciepłą przekąskę w chłodne dni polecam soczyste pieczarki zapiekane z jajkiem. Do tego dania potrzebujemy naprawdę duże pieczarki, żeby zmieściło się w nich jajko.

Jajka zapiekane w pieczarkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka zapiekane w pieczarkach

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w pieczarkach
Do przygotowania tej przekąski potrzebujemy tyle jajek, ile zamierzamy zrobić zapiekanych pieczarek. Pieczarki obieramy ze skórki i odrywamy ogonki (ogonki możemy wykorzystać do innego dania, gdyż tutaj nie są nam potrzebne). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pieczarki, posypujemy je solą. Do każdej pieczarki ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Jajko przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki z jajkiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 10-15 minut (aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie półpłynne). Liście rukoli płuczemy i układamy na talerzach, na nie wykładamy gorące jajka zapiekane w pieczarkach. Podajemy np. z sosem czosnkowym.
Jajka zapiekane w pieczarkach
Z obranych ze skórki pieczarek wycinamy ogonki. Pieczarki solimy.
Jajka zapiekane w pieczarkach
W każdą pieczarkę delikatnie wbijamy jajko.
Jajka zapiekane w pieczarkach
Jajka przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku do ścięcia się baiłek.