aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

U mnie w domu zawsze na niedzielne śniadanie jest jajecznica. Dzisiaj też przygotowałam jajka, ale w zupełnie innej odsłonie. Domownicy byli pod wielkim wrażeniem ich wykonania jak i niepowtarzalnego smaku.

Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki

 

 

Sposób przygotowania:

Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki
Do małej miseczki wbijamy jajko, uważając żeby żółtko nie rozbiło się. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Gdy woda mocno wrze, wówczas wlewamy do niej dwie łyżki octu. Przyciszamy gaz i bardzo mocno mieszamy wodę, tak aby zrobił się wir. W sam środek wiru z jak najmniejszej wysokości wlewamy jajko. Gdy tylko jajko zetknie się z wodą, wówczas białko raptownie się ściana a żółtko pozostaje w środku. Jajko gotujemy ok. 2 – 2,5 minuty. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć wodę. W ten sposób przygotowujemy każde następne jajko. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem, posypujemy dużą ilością kiełków rzodkiewki. Na każdej połówce bułki układamy po jajeczku i przyprawiamy je solą i pieprzem. Na końcu ostrożnie nacinamy je nożem, wówczas żółtko ładnie wypłynie ze środka. Tak przygotowane i podane jajko w koszulce wygląda niezwykle zachęcająco i bardzo elegancko. Smacznego!
Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki
Do wrzącej wody dodajemy ocet. Łyżką robimy wir, wlewamy w niego jajko z miseczki.Gotujemy ok. 2 minuty.
Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki
Gotowe jajko delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki
jajko układamy na ręczniku papierowym, żeby wchłonął wodę w której je gotowaliśmy.
Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki
Odsączone jajko układamy na przygotowanych bułkach z kiełkami rzodkiewki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Tagi:

jajko jajka