katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1340]

Jajko w skorupce z ciemnego chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zrobił mi się zapas chleba i coś musiałam z nim zrobić. Wykorzystałam go do przygotowania takich jajecznych kul. Jajko ugotowałam na twardo by dało się ładnie przekroić ale smaczniejsze są bardziej miękkie ale znów nie za bardzo miękkie.

Jajko w skorupce z ciemnego chleba Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajko w skorupce z ciemnego chleba

 

Sposób przygotowania:

Jajko w skorupce z ciemnego chleba
Kromki chleba zamaczamy w bulionie i je odciskamy. Rozkruszamy je ale nie zgniatamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i marchew.

Rozgrzewamy natłuszczoną patelnię i na chwilę wrzucamy słonecznik. Dodajemy go do chleba. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Można dodać troszkę roztrzepanego jajka.

Gotujemy jajka (nie muszą być na twardo a bardziej półtwardo). Jajka obieramy, oprószamy solą i pieprzem. Na dłoni rozpłaszczamy przygotowaną masę chlebową (jajko można obtoczyć w tartej bułce) jajko kładziemy na masie i oblepiamy je. Oblepione jajko obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano.
Jajko w skorupce z ciemnego chleba
Tak wyglądaja kule jajeczne w calości .