Jak dobierać wino do potraw?

  • 1

Dobre wino nie musi być drogie! Przejrzyj magazyn Akademii Smaku Siemens Wino w kuchni - Lampka z koneserem i dowiedz się jak łączyć wino z potrawami.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak dobierać wino do potraw?

Jakich zasad trzeba się trzymać łącząc wino z potrawami? Przede wszystkim warto próbować, eksperymentować -  radzi znawca win Jan Czyż. Zazwyczaj cięższe wina pasują do ciężkich potraw, lekkie do lekkich, kwaśne do kwaśnych, a słodkie do słodkich.

Z drugiej strony utarte przekonanie, że czerwone wina najlepiej pasują do czerwonych mięs, a białe do ryb i drobiu nie zawsze jest prawdziwe! Podobnie nie zawsze słuszne jest przekonanie, że im wino droższe, tym lepsze.

Dobre połączenie wina z potrawą powinno przede wszystkim podkreślić zarówno smak potrawy, jak i smak wina. Dowiedzcie się więcej z magazynu Akademii Smaku Siemens – Wino w kuchni. Lampka z koneserem!

Znajdziecie tam też przepisy na potrawy, które do wybranych przez eksperta win opracował szef kuchni Konrad Birek.

                                                   

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/12/05/img1QDo3O.jpg