Jak dobierać wino - rady eksperta!

Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak dobierać wina do świątecznych potraw zasięgnijcie rady eksperta. Jan Czyż, która o winach wie wszystko radzi jak dobierać wino.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak dobierać wino - rady eksperta!
Jak podawać wino?

Bardzo ważnym elementem jest temperatura – białe, różowe wina schładzamy mocno (6-12 stopni). Czerwone wino też nie może być ciepłe, optymalna temperatura to 15 stopni.

Idealny kieliszek do wina to kieliszek duży, z cienkiego szkła. Aromaty swobodnie się w nim rozchodzą.

Jak dobierać wino do potraw?

Mówi się o tym, że do dań głównych najlepiej pasują wina wytrawne i półwytrawne. Do czerwonych mięs – wino czerwone, do drobiu i ryb – białe.

Jednak zasady są też po to, by je łamać – zdaniem eksperta dobrze jest po prostu spróbować danego połączenia, a kombinacja jedzenia i wina powinna przede wszystkim nam smakować!

Dowiedzcie się więcej z wywiadu z Janem Czyżem, ekspertem współpracującym z firmą Kondrat Wina Wybrane, który znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens na stronie 17.

                                             

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/12/11/imgMOTEOL.jpg