Jak długo gotować rosół w szybkowarze?

Rosół w szybkowarze gotuje się przez 40 minut. Najbardziej popularny jest ten przygotowywany z drobiu: kaczki, kurczaka, gęsi czy indyka.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak długo gotować rosół w szybkowarze?
fot. Fotolia
Rosół to zupa numer jeden na polskich stołach.Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsa drobiowego np. indyka, gęsi lub kurczaka.

Zalety szybkowaru

Szybkowar ułatwia znacznie gotowanie. Przede wszystkim skraca czas przygotowywania posiłków o 70%. Dzięki temu, że potrawy krócej są gotowane, to pozostaje w nich więcej witamin i minerałów. Dania z szybkowaru zachowują naturalny smak i aromat.

Jak gotować rosół w szybkowarze?

Aby przygotować rosół w szybkowarze, potrzeba całego kurczaka, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, ziela angielskiego, listka laurowego, soli i zimnej wody.
  • Ustaw szybkowar na niskie ciśnienie.
  • Por, pietruszkę i listek laurowy zwiąż razem nicią.
  • Pociętego kurczaka umieść w szybkowarze i zalej wodą.
  • Zagotuj wodę bez zamykania szybkowaru.
  • Zredukuj ogień palnika.
  • Pojawiające się szumowiny zbieraj na bieżąco łyżką.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Do kurczaka dodaj warzywa i resztę przypraw.
  • Zamknij szczelnie szybkowar.
  • Gotuj przez 40 minut.
  • Po ugotowaniu przecedź wywar przez sito i dodaj posiekaną pietruszkę.
  • Zostaw na kilka minut rosół pod przykryciem, by przeszedł smakiem. Gotowe.