Jak gotować jajka?

  • 3

Gotowanie jajek na pozór wydaje się być prostą czynnością. Jednak ile razy po obraniu ich ze skorupki okazało się, że żółtka są stwardniałe lub niedogotowane? Jeśli macie problem z przyrządzaniem jajek na miękko bądź twardo, poniższy artykuł jest dla Was!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak gotować jajka?
fot. Fotolia
Czas gotowania jajek

Mimo, że gotowanie jaj jest czynnością podstawową, przysparza wiele problemów. Oto nasz poradnik na temat przyrządzania jajek:

Zanim zabierzemy się za gotowanie jaj, należy wyjąć je z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej - zapobiegnie to pękaniu skorupki w czasie gotowania. Jeśli zależy nam na czasie, można włożyć je do letniej wody, lub ogrzać bezpośrednio pod kranem.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej 1/2 łyżeczki sody - sprawi to, że skorupka łatwiej odejdzie od jajek. Woda nie powinna mocno wrzeć, najlepiej by jedynie lekko drgała. Czas gotowania jaj zawsze liczymy od momentu zagotowania się wody!

Jajka na miękko

Zdjęcie: Fotolia

Jak długo gotować jajka na miękko? Jaja umieszczamy na łyżce, powoli wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 4 minut. Jeśli wybieracie jajka o rozmiarze L, należy gotować je dłużej o 1 minutę. Żółtko w tak przygotowanych jajkach powinno być płynne, a białko lekko ścięte.

Gotowanie jajek na twardo powinno trwać 8 minut. Nie należy przedłużać tego czasu, gdyż jajka gotowane dłużej zaczynają tracić swoje właściwości smakowe, a dodatkowo stają się gumowate. Po upływie wymaganego czasu jajka przelewamy zimną wodą.

Lubicie jajka na półtwardo? Czas ich gotowania to 6 minut - białko będzie wtedy dość mocno ścięte, żółtko natomiast półpłynne.

Świeże, smaczne jajka

Jajka kurze to zdecydowanie najpopularniejsze i najczęściej spożywane spośród wszystkich dostępnych jajek. W każdym sklepie spożywczym znajdziemy co najmniej kilka ich gatunków: jajka od kur z chowu klatkowego, ściółkowego, wolnowybiegowego i ekologicznego.

Najzdrowsze i najbardziej pożądane są te ostatnie, czyli od kur z chowu ekologicznego. Jajka tego typu są smaczne, wyraziste w smaku, a co najważniejsze nie zawierają hormonów obecnych w paszach kur z chowu klatkowego!

Jajka na miękko Jajka na twardo
Zdjęcia: Fotolia

Przy zakupie jajek należy zwracać uwagę na ich termin przydatności do spożycia. Jeśli zamieszczona na opakowaniu data oscyluje w okolicy terminu dwutygodniowego, możemy być przekonani, że jajka są świeże.

Jeśli chcecie sprawdzić świeżość jaj w domowych warunkach, zanurzcie je w zimnej wodzie - gdy powędrują na dno naczynia, śmiało można ich używać, jeśli jednak wypłyną na powierzchnię, lepiej wyrzucić je do kosza!

Jedzmy jajka na zdrowie!

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać do tego, że jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy - jedno średniej wielkości jajko dostarcza naszemu organizmowi aż 8g białka! W składzie jajek znajduje się także luteina i zeaksantyna, czyli substancje zapobiegające powstawaniu chorób i zwyrodnień oczu. Jajka są także źródłem witaminy A, D, E, B i minerałów: magnezu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia!

Menu z jajkami

W zrównoważonej diecie jajka są obowiązkowym elementem menu, a możliwości na ich przygotowanie jest naprawdę wiele! Jajka pysznie smakują ugotowane na miękko lub twardo. Teraz kiedy wiecie już, jak je przyrządzić cieszcie się ich smakiem w towarzystwie chrzanu, domowego majonezu, sosu holenderskiego lub tatarskiego. Z jajek ugotowanych w ten sposób można również zrobić sałatkę i kotlety! Ponadto warto łączyć je z wędlinami, warzywami, a nawet mięsem!

W naszym dziale na jajka znajdziecie najróżniejsze przepisy na ten wartościowy produkt. Pośród nich na specjalne wyróżnienie zasługuje receptura na kotleciki mielone z jajkiem na twardo, a także oryginalna śniadaniowa sałatka z jajkiem na miękko, która urozmaicona została o sałatę lodową, szczypiorek, ogórki, chrzan, jogurt naturalny i aromatyczną ziołową sól!

Jajka na twardo
Zdjęcia: Fotolia

Jajka gotowane na miękko lub twardo to wspaniały sposób na szybki posiłek. W jakim wydaniu Wy najczęściej podajecie te produkty? Czekamy na Wasze kulinarne inspiracje opatrzone zdjęciami, które z przyjemnością nagrodzimy. Zapraszamy!