Jak grillować warzywa?

  • 1

Już niebawem zacznie się sezon na grillowanie. Zapoznajcie się z kilkoma praktycznymi wskazówkami, które pomogą Wam sprawić, by zdjęte z grilla warzywa były przepyszne!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak grillować warzywa?
fot. Fotolia

Wiele osób stoi przed wielkim dylematem, czy jeść potrawy z grilla, czy rzeczywiście są one zdrowe? Jeśli tak, to które warzywa grillować, by były smaczne?

Grillowane warzywa zdecydowanie zachowują wszystkie wartości odżywcze, witaminy i minerały, a chyba jedną z ich najważniejszych cech jest to, że wspomagają organizm i przyśpieszają procesy trawienne. Powinni o tym pamiętać amatorzy karkówek i kiełbasek, choć oczywiście mięso z grilla jest „odchudzone” – podczas procesu przygotowania wytapia się tłuszcz. Potrawy z grilla mają około 20% mniej kalorii.

Sezon grillowy to także sezon świeżych warzyw, które stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety każdego człowieka. Nasz organizm ich potrzebuje, bo oprócz witamin, minerałów i innych składników odżywczych, zawierają także wiele aminokwasów, których człowiek sam nie wytwarza. Jest to dość istotne - szczególnie wtedy, gdy obciążamy żołądek mięsiwami.

Na grilla nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Najczęściej popełnianym błędem podczas grillowania jest zbyt wysoka temperatura, dlatego ruszt do warzyw należy ustawiać wyżej, by nie narazić naszych specjałów na przypalenie. Ja do wybieram najczęściej cukinię, bakłażana, pomidory, ale także cebulę paprykę i grzyby. Często też w taki sposób przygotowuję ziemniaki.

Pierwszą podstawową zasadą jest zachowanie higieny i mycie świeżych warzyw, przed umieszczeniem ich na grillu. Może wyda się to trywialne, jednak wysoka temperatura nie usunie niektórych bakterii.

Następnie kroimy je i przyprawiamy. Warzywa na grillu lubią towarzystwo oliwy z oliwek, zatem zanim przystąpimy do ich przyrządzania, skropmy je tym produktem. Mielona czerwona papryka przypala się, nie polecam używać jej w trakcie grillowania. Uchronimy warzywa przed przypaleniem, jeśli będziemy je grillować albo na tackach albo zawinięte w folię.