Jak grillować warzywa?

Nie od wczoraj wiadomo, że piec na grillu można nie tylko mięso - dzisiaj podpowiadamy, jak grillować warzywa.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak grillować warzywa?

Cały sekret smacznie przypieczonych na ruszcie warzyw tkwi w czasie ich grillowania - tak, by nie były zupełnie surowe i twarde, ani zbyt suche, czy wręcz zwęglone. Bo choć tolerujemy papryke żółtą, czerwoną i zieloną - czarnej już tak chętnie byśmy nie widzieli.

Papryka nie wymaga wiele czasu by była smaczna i gotowa do jedzenia. Po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy ją na kilka części i kładziemy na przesmarowanym oliwą ruszcie grillowym. Po 2 - 3 minutach odwracamy na drugą stronę. Kolejne 2 minutki i gotowe!

Do grillowania pomidorów najlepiej użyć folii aluminiowej. Warto też przygotować pastę do posmarowania pomidora, np. z posiekanej natki pietruszki, przeciśniętego czosnku (dla 1 pomidora wystarczy 1 ząbek), odribiny oliwy i ziół prowansalskich. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy pomidora (najlepiej przedtem go naciąć), owijamy folia i pieczemy około 10 minut.

W podobny sposób (a więc z użyciem folii aluminiowej) przygotujemy ziemniaki. Jeśli mamy stare ziemniaki obierzmy je ze skórki, jeśli młode - wystarczy, że lekko ją zeskrobiemy.
Na folii układamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy je posiekaną cebulką i czosnkiem. Następnie przykrywamy również folią aluminiową. Układamy na grillu. Co jakiś czas odwracamy. Po około 25-30 minutach ziemniaczki są upieczone.

Grillowanie bakłażana jest równie proste i nikomu nie sprawi problemu. Jest także bardzo szybkie. Warzywo kroimy w plastry, smarujemy z obu stron oliwą i kładziemy na ruszcie. Po 2 minutach odwracamy, po kolejnych 2-3 minutach bakłażan jest upieczony.
W taki sam sposób upieczemy cukinię. Do grillowania cebuli pokrójmy ją w centymetrowe plastry, posmarujmy oliwą i pieczmy z obu stron po 2-3 minuty.

Jest wielu amatorów grillowanej kukurydzy - nic dziwnego, jej smak jest o wiele ciekawszy niż tej gotowanej. By upiec kukurydzę na ruszcie obieramy ją wcześniej, ale zostawiamy jedną warstwę , by chroniła ziarno przed zbyt wysoką temperaturą. Namaczamy kolbę w wodzie przez około pół godziny, po czym wyjmujemy, osuszamy i pieczemy przez około 6-7 minut.

Zobacz też ciekawe przepisy na grillowane warzywa, zainspiruj się, stwórz własny i podziel się swoim pomysłem!
Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka, Grillowana polenta z sałatką pomidorową, Kanapka z grillowanymi warzywami, Grillowany łosoś z warzywami, Grillowane warzywa z parówką.