Jak lepić pierogi?

Pierogi zalepia się poprzez złożenie ciasta na pół i sklejenie brzegów. Można na końcu uformować falbankę, ząbki lub inny wzór.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak lepić pierogi?
fot. Fotolia
Któż z nas nie kocha pierogów? Przygotowujemy je na setki różnych sposobów. Z farszem ruskim, mięsem, owocami, warzywami – pomysłów na tę potrawę jest mnóstwo. Jednak, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem potrawy, trzeba najpierw odpowiednio ciasto zalepić. Najlepiej tak, by farsz nie wypłynął i nie zostało nam same ciasto. Jak to zrobić?
 
Jak sklejać pierogi?
 
Sposobów na lepienie pierogów jest mnóstwo. Można to robić gołymi rękami lub przy pomocy widelca. W obu wariantach proces ten trwa naprawdę szybko
 
a) Lepienie pierogów gołymi rękami 
  • Na środek ciasta nakładamy trochę farszu
  • Następnie składamy całość na pół, tworząc półksiężyc.
  • Brzegi zlepiamy, tworząc falbankę – wystarczy fragment brzegu ścisnąć między palcami (w pionie lub poziomie). Gotowe!
b) Lepienie pierogów przy pomocy narzędzia
  • Na środek ciasta nakładamy farsz i całość składamy na pół.
  • Ząbki widelca kładziemy na krawędzi i dociskamy. 
  • Powtarzamy tak raz koło razu, dopóki cały brzeg nie będzie sklejony. Gotowe!
Uwaga: Można się posłużyć również specjalną „zlepiaczką” - wówczas wystarczy brzeg pieroga ścisnąć tym przyrządem
 
Triki, by pierogi się nie rozklejały
 
Czasem mimo najszczerszych chęci, pierogi rozklejają się podczas gotowania. Jak tego uniknąć?
  • Woda – brzeg pieroga posmaruj odrobiną wody. Dzięki temu stanie się bardziej lepki i łatwiej się sklei
  • Zakładka – składając pieroga postaraj się, aby jeden brzeg wystawał odrobinę ponad drugi. Następnie zawiń go na krótszy i zrób falbankę. 
  • Farsz – częstym powodem rozklejania się pierogów jest zbyt duża ilość farszu. Jeśli mamy z tym problem, nakładajmy go ok. 1 łyżeczki.