Strona główna Jak najlepiej mrozić grzyby?

Jak najlepiej mrozić grzyby?

hgg - autor porady Jak najlepiej mrozić grzyby? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1839
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak najlepiej mrozić grzyby?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Jesień to idealna pora by wybrać się na grzybobranie. Ale jak zachować smak i aromat grzybów na dłużej? Najlepiej je zamrozić!


I tu pojawiają się dwie szkoły mrożenia grzybów. Jedna mówi, żeby mrozić tylko lekko oczyszczone, niemyte surowe grzyby. Druga natomiast, że do mrożenia nadają się jedynie grzyby wstępnie obgotowane. Najlepiej wypróbować obie te metody i wybrać tę, która nam bardziej odpowiada.

Do zamrażania najlepsze są:
kurki
rydze
podgrzybki
prawdziwki
maślaki
koźlaki

Przed zamrożeniem grzyby musimy dokładnie oczyścić przy pomocy małego nożyka i pędzelka. Większe okazy można przekroić na pół. Z maślaków trzeba koniecznie zdjąć skórkę.

Tak przygotowane grzyby dzielimy na niewielkie porcje, tak by później zużyć je na raz i wkładamy w plastikowe woreczki. Każdy woreczek dobrze jest opisać, by potem wiedzieć, jakim to gatunek grzyba i kiedy został zamrożony. Grzyby mrożone na surowo możemy w ten sposób przechowywać przez 6 miesięcy. Jednak przed dodaniem takich grzybów go potrawy, trzeba je rozmrozić i dobrze wypłukać.

Kurki i rydze przed zamrożeniem warto obgotować dosłownie prze 2-3 minuty w osolonej wodzie. To pozbawi je goryczki.

Ale obgotować można każdy rodzaj grzybów. Po obgotowaniu należy je wystudzić i dobrze odsączyć, przed włożeniem do zamrażarki. Tak przygotowane grzyby poleżą w zamrażarce nawet cały rok. I przed dodaniem do potrawy nie trzeba ich nawet rozmrażać!


Zobacz: Książka kucharska Przepisy z grzybami leśnymi

Komentarze do Jak najlepiej mrozić grzyby?  
elutka

elutka
offline

2008-12-08 12:35
tak to z grzybami trzeba uwazac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mmi
gość

2010-08-17 10:30
" Zabieg ten jest konieczny w przypadku rydzów i kurek, które zamrażane na surowo wyłącznie po opłukaniu będą później niedobre" --> bzdury, ja w ub roku zamrozilam kurki swieze (nieprzetworzone) i nic im sie nie stalo, smakowaly tak samo.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

EWA
gość

2010-09-10 16:46
Jak zamrozić prawdziwki?
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane