Strona główna Jak najlepiej mrozić grzyby?

Jak najlepiej mrozić grzyby?

hgg - Porady kulinarne: Jak najlepiej mrozić grzyby? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak najlepiej mrozić grzyby?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Jesień to idealna pora by wybrać się na grzybobranie. Ale jak zachować smak i aromat grzybów na dłużej? Najlepiej je zamrozić!


I tu pojawiają się dwie szkoły mrożenia grzybów. Jedna mówi, żeby mrozić tylko lekko oczyszczone, niemyte surowe grzyby. Druga natomiast, że do mrożenia nadają się jedynie grzyby wstępnie obgotowane. Najlepiej wypróbować obie te metody i wybrać tę, która nam bardziej odpowiada.

Do zamrażania najlepsze są:
kurki
rydze
podgrzybki
prawdziwki
maślaki
koźlaki

Przed zamrożeniem grzyby musimy dokładnie oczyścić przy pomocy małego nożyka i pędzelka. Większe okazy można przekroić na pół. Z maślaków trzeba koniecznie zdjąć skórkę.

Tak przygotowane grzyby dzielimy na niewielkie porcje, tak by później zużyć je na raz i wkładamy w plastikowe woreczki. Każdy woreczek dobrze jest opisać, by potem wiedzieć, jakim to gatunek grzyba i kiedy został zamrożony. Grzyby mrożone na surowo możemy w ten sposób przechowywać przez 6 miesięcy. Jednak przed dodaniem takich grzybów go potrawy, trzeba je rozmrozić i dobrze wypłukać.

Kurki i rydze przed zamrożeniem warto obgotować dosłownie prze 2-3 minuty w osolonej wodzie. To pozbawi je goryczki.

Ale obgotować można każdy rodzaj grzybów. Po obgotowaniu należy je wystudzić i dobrze odsączyć, przed włożeniem do zamrażarki. Tak przygotowane grzyby poleżą w zamrażarce nawet cały rok. I przed dodaniem do potrawy nie trzeba ich nawet rozmrażać!


Zobacz: Książka kucharska Przepisy z grzybami leśnymi

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak najlepiej mrozić grzyby?  
elutka

elutka
offline

2008-12-08 12:35
tak to z grzybami trzeba uwazac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mmi
gość

2010-08-17 10:30
" Zabieg ten jest konieczny w przypadku rydzów i kurek, które zamrażane na surowo wyłącznie po opłukaniu będą później niedobre" --> bzdury, ja w ub roku zamrozilam kurki swieze (nieprzetworzone) i nic im sie nie stalo, smakowaly tak samo.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

EWA
gość

2010-09-10 16:46
Jak zamrozić prawdziwki?
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane