Strona główna Jak najlepiej mrozić grzyby?

Jak najlepiej mrozić grzyby?

hgg - Porady kulinarne: Jak najlepiej mrozić grzyby? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak najlepiej mrozić grzyby?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Jesień to idealna pora by wybrać się na grzybobranie. Ale jak zachować smak i aromat grzybów na dłużej? Najlepiej je zamrozić!


I tu pojawiają się dwie szkoły mrożenia grzybów. Jedna mówi, żeby mrozić tylko lekko oczyszczone, niemyte surowe grzyby. Druga natomiast, że do mrożenia nadają się jedynie grzyby wstępnie obgotowane. Najlepiej wypróbować obie te metody i wybrać tę, która nam bardziej odpowiada.

Do zamrażania najlepsze są:
kurki
rydze
podgrzybki
prawdziwki
maślaki
koźlaki

Przed zamrożeniem grzyby musimy dokładnie oczyścić przy pomocy małego nożyka i pędzelka. Większe okazy można przekroić na pół. Z maślaków trzeba koniecznie zdjąć skórkę.

Tak przygotowane grzyby dzielimy na niewielkie porcje, tak by później zużyć je na raz i wkładamy w plastikowe woreczki. Każdy woreczek dobrze jest opisać, by potem wiedzieć, jakim to gatunek grzyba i kiedy został zamrożony. Grzyby mrożone na surowo możemy w ten sposób przechowywać przez 6 miesięcy. Jednak przed dodaniem takich grzybów go potrawy, trzeba je rozmrozić i dobrze wypłukać.

Kurki i rydze przed zamrożeniem warto obgotować dosłownie prze 2-3 minuty w osolonej wodzie. To pozbawi je goryczki.

Ale obgotować można każdy rodzaj grzybów. Po obgotowaniu należy je wystudzić i dobrze odsączyć, przed włożeniem do zamrażarki. Tak przygotowane grzyby poleżą w zamrażarce nawet cały rok. I przed dodaniem do potrawy nie trzeba ich nawet rozmrażać!


Zobacz: Książka kucharska Przepisy z grzybami leśnymi

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak najlepiej mrozić grzyby?  
elutka

elutka
offline

2008-12-08 12:35
tak to z grzybami trzeba uwazac
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mmi
gość

2010-08-17 10:30
" Zabieg ten jest konieczny w przypadku rydzów i kurek, które zamrażane na surowo wyłącznie po opłukaniu będą później niedobre" --> bzdury, ja w ub roku zamrozilam kurki swieze (nieprzetworzone) i nic im sie nie stalo, smakowaly tak samo.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

EWA
gość

2010-09-10 16:46
Jak zamrozić prawdziwki?
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane