Jak nalewać alkohole

parę słów o tym jak dobrze nalewać alkohole

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak nalewać alkohole
Jeżeli chodzi o szampana to wysokie szampanki wypełnia się do 2/3 pojemności, a płaskie kieliszki do szampana - do 1/2. Pamietajmy że szampana serwuje się schłodzonego. Z kolei białe wino podaje się tak jak szampana w kieliszkach wypełnionych do 2/3 wysokości, powinno byc ono wczesniej schłodzone do 6-8 stopni C. Natomiast czerwone wino wlewa się do 1/2 kieliszka. Wino wytrawne czerwone powinno mieć temperaturę 16 stopni C, zaś słodkie czerowne - temperaturę pokojową. Do koniakówki wlewa się tylko 1/5 objętości. Likieru nalewa się prawie do pełna - do mniejszego kieliszka. Koniak i likier powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli chodzi o wodki - kieliszki napełnia się do 4/5 objętości. Białą i kolorową wódkę serwuje się dobrze zmrożoną.