Jak obrać orzechy laskowe ze skórki?

Orzechy laskowe obiera się po uprażeniu ich w piekarniku. Dzięki pieczeniu skórka robi się krucha i łatwiej odpada od orzecha.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak obrać orzechy laskowe ze skórki?
fot. Fotolia
Orzechy laskowe są powszechnie wykorzystywane w kuchni. Można je dodać do lodów, kremów czekoladowych, ciast (w tym snikersów) oraz nawet dań wytrawnych. Stanowią znakomitą bazę do masła orzechowego oraz past kanapkowych. Posiadają wyjątkowy smak, który przenika do pozostałych składników danej potrawy. Może on zostać zakłócony przez skórkę, która nadaje orzechom gorzki posmak. Dlatego warto się jej pozbyć. Jak to zrobić?

Jak obrać orzechy laskowe ze skórki?

Obieranie orzechów laskowych ze skórki nie jest trudne. Wystarczy kwadrans, aby się ich pozbyć.
  • Do obrania orzechów będą potrzebne: rozłupane orzechy (dowolna ilość), blacha do pieczenia, papier lub pergamin do pieczenia, ręczniki papierowe.
  • Na blachę wykładamy papier lub pergamin do pieczenia i umieszczamy na nim warstwę orzechów.
  • Całość wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika.
  • Orzechy prażymy 10-15 minut, w zależności od wielkości orzechów.
  • Odstawiamy do ostudzenia na kilka minut, po czym przesypujemy orzechy na złożony ręcznik papierowy.
  • Całość zawijamy i pocieramy orzechy bokami ręcznika. Skruszałe skórki powinni oddzielić się od orzechów.
  • Czyste orzechy odstawiamy na bok. Jeśli na niektórych pozostały skórki – wkładamy je jeszcze na kilka minut do piekarnika i powtarzamy czynności. Gotowe!

Jakie witaminy mają orzechy?

Czy warto zawracać sobie głowę obieraniem orzechów i ich jedzeniem? Okazuje się, że tak. Warto je włączyć do swojej diety, mimo iż są dość kaloryczne – uprażone, bez skórki posiadają 646 kcal w 100 g. Orzechy laskowe stanowią doskonałe źródło potasu, który pomaga regulować pracę serca. Dodatkowo są bogate w błonnik oraz witaminę E. Dodatkowo są bogate w magnez, kwas foliowy oraz fosfor.