Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?

Orzechy włoskie obierzemy łatwo ze skórki jeśli wcześniej zalejemy je wrzątkiem lub uprażymy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?
fot. Fotolia
Orzechy włoskie to jedne z najczęściej zjadanych orzechów w naszych domach. Świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach, deserach, a także w sałatkach, mięsnych roladach, czy jako jeden ze składników farszy i pasztetów.

Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?


Obieranie orzechów włoskich z gorzkiej, brązowej skórki jest czasochłonne i trudne. Można sobie tę czynność trochę ułatwić.
Są na to dwa sposoby, pierwszy:
  • Zalewamy obrane orzechy wrzącą wodą.
  • Po chwili wodę wylewamy, orzechy osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Tak przygotowane obieramy małym nożykiem.
Drugi  sposób:
  • Rozłupane orzechy układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
  • Po wyjęciu i ostudzeniu, pocieramy orzechy o siebie, skórka powinna łatwo odejść.
  • Zamiast w piekarniku możemy je również uprażyć na rozgrzanej patelni.
Jak prosto rozłupać orzecha włoskiego?

Do rozłupywania orzechów służy dziadek do orzechów, jednak niektóre z nich są wyjątkowo twarde.
  • W takim przypadku wystarczy, że wcześniej zamoczymy je w osolonej wodzie i zostawimy pod przykryciem na około godzinę.
  • Po tym czasie poradzimy sobie z nimi nawet za pomocą małego noża.
  • Wystarczy jego czubek włożyć w szczelinę między skorupą i podważyć.
Jakie witaminy  i mikroelementy mają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie zawierają duże ilości  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Po za tym są bogate w witaminy C, E i grupy B oraz w żelazo, fosfor, magnez i cynk.