Jak obrać rabarbar?

Łodygi starszego rabarbaru obieramy chwytając końcówki włókien nożem i pociągając je do samej góry.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak obrać rabarbar?
fot. Fotolia
Rabarbar to roślina, którą jako jedną z pierwszych w roku możemy używać do słodkich wypieków, czy orzeźwiających kompotów.  Pojawia się w naszych ogródkach już wczesną wiosną.

Czy rabarbar trzeba obierać?

Łodyg młodego rabarbaru absolutnie nie trzeba obierać, jego skórka jest miękka i delikatna. Natomiast starsze, większe, zbierane późną wiosną jak najbardziej obieramy. Te pędy mogą mieć włóknistą skórkę, która będzie  przeszkadzać przy gotowaniu i psuć efekt końcowy naszej potrawy.

Jak obrać rabarbar?
  • Na początku odrywamy liście i dokładnie płuczemy łodygi pod bieżącą wodą.
  • Odcinamy końcówki pędów, które często są suche i twarde.
  • Za pomocą małego noża chwytamy włókna na końcu łodygi i pociągamy je w górę, w ten sposób usuwamy wszystkie włókna.
  • Następnie kroimy rabarbar według uznania i potrzeby.
Jak zamrozić rabarbar?

Świeżym rabarbarem cieszymy się  tylko kilka miesięcy w roku. Jeśli chcielibyśmy zaopatrzyć się w jego zapasy możemy zamrozić.
  • Rabarbar myjemy, usuwamy liście i obieramy skórkę.
  • Kroimy rabarbar na kawałki.
  • Przekładamy je na metalowe sitko i wkładamy na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do lodowatej wody.
  • Czekamy, aż woda obcieknie. Następnie pakujemy rabarbar do woreczków i wkładamy do zamrażarki.