Jak odświeżyć wędlinę?

  • 2

Przed świętami kupujemy różne wędliny, robimy dużo potraw oraz ciast. Nie wszystko da się zjeść na czas, czasami wędliny zbyt długo zalegają w naszych lodówkach i potem trzeba je odświeżyć. Zobacz jak to zrobić.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak odświeżyć wędlinę?
fot. Fotolia

Przeważnie w święta nasze lodówki są przepełnione różnymi smakołykami, kiełbaskami, szynką i zamrażalnik także pęka w szwach. A po świętach sporo wędlin jest już nie pierwszej świeżości. Wyrzucić przecież szkoda, bo marnowanie jedzenia to grzech. Zwłaszcza jak się pomyśli że są na świecie miejsca gdzie ludzie nadal umierają z głodu.

Wielu z nas zastanawia się co z zrobić z takimi wędlinami? Jak je odświeżyć, jak sprawić by były znowu smaczne, soczyste i pięknie wyglądały a co najważniejsze nam nie zaszkodziły ? A więc myjemy je pod bieżącą ciepłą wodą i obgotowujemy z dodatkiem świeżych warzyw: kawałkiem selera, pora, marchewki i pietruszki. Jak ktoś nie ma akurat warzyw może obgotować z dodatkiem wegety albo rosołu z kostki drobiowego albo wołowego.

Drugi sposób to dobrze obmyć takie wędliny w samej wodzie z solą, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem przypraw (słodkiej sypkiej papryki, czosnku w proszku, majeranku) wyjdą nam ładne aromatyczne skwarki, które możemy dodać do smażonych ziemniaczków, pierogów albo jajecznicy.

Jeśli mamy całe kiełbaski, które za długo leżały już w lodówce myjemy ciepłą wodą wycieramy papierowym ręcznikiem, nacinamy i pieczemy dość długo na patelni albo w piekarniku.

Jednak najlepiej unikać takich sytuacji kiedy wędliny zbyt długo leżą, jeśli mamy ich za dużo a miejsca brakuje nam w zamrażalniku możemy świeże kiełbasy włożyć do słoików, dobrze zamknąć i zagotować. Postawić w zimnym miejscu albo pomieszczeniu. Sprawdzać czy nakrętka trzyma i nic złego się z nimi nie dzieje.

Zobacz Jak zrobić domową kiełbasę >>>