Jak pokazać piękno naszych potraw?

  • 1

Na pierwszym spotkaniu z cyklu Akademia Smaku Siemens poznawaliśmy tajniki prezentacji potraw. Przeczytajcie magazyn podsumowujący spotkanie, a w nim - doskonałe przepisy!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jak pokazać piękno naszych potraw?

Już od dawna wiemy, że nie liczy się tylko co wykładamy na talerz, ale też w jaki sposób to robimy. Jemy też (a może przede wszystkim?) oczami – kolory, stylizacja i prezentacja potraw są równie ważne jak kompozycje smaków.

Oczywiście nie jest tak, że poza talerzem wszystko jest dozwolone – styliści potraw i specjaliści od food design zwracają uwagę na całą przestrzeń poza talerzem: na kolor pomieszczenia, dodatków i zastawy. Na kształt talerzy, misek, miseczek i przedmiotów na stole. Na kszatły i kolory produktów i dodatków.

Swoje umiejętności w prezentacji i stylizacji potraw zaproszeni blogerzy mogli się dowiedzieć podczas pierwszego z cyklu spotkań Akademii Smaku Siemens, którego tematem był właśnie food design. Prowadząca – Paulina Ada Kalińska starała się zainspirować uczestników warsztatów do kreatywnego podejścia do stylizacji przyrządzanych potraw.

                           http://extra.edipresse.pl/gotujmy/aktualnosci/dowiedzsiewiecej.png
 

Prosty chłodnik z melona można podać na kilka sposobów – elegancko w kieliszku po martini, pomysłowo na łyżeczkach „na raz” oraz w rozkrojonym melonie. Podobnie, kreatywnie można podchodzić do innych potraw.

Zdaniem Pauliny Ady Kalińskiej wystarczy otworzyć umysł na te najprostsze formy, szukając inspiracji w naturze.

Uczestnicy spotkania wraz z szefem kuchni Konradem Birkiem przygotowywali: chłodnik z melona z imbirem i szynką parmeńską, pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce, podaną z gruszkami w tokaju oraz deser - gruszki w przyprawach korzennych, polane sosem karmelowym.

Wszystkie przepisy znajdziecie w pierwszym numerze Akademii Smaku Siemens - Food design. Do ściągnięcia poniżej. Smacznego!