Jak postępować z letnimi warzywami i owocami

  • 2

Szczyt sezonu letniego to również duży wybór produktów rolnych. Aby cieszyć się najlepszym smakiem owoców i warzyw unikaj popełnienia tych powszechnych pomyłek.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak postępować z letnimi warzywami i owocami
fot. Fotolia
Bez względu na to, czy mamy mały ogródek wypełniony naszymi ulubionymi warzywami i owocami, czy kupujemy je w sklepach lub na zielonym rynku - dobrze jest przestrzegać kilku zasad jak z nimi postępować.

Kukurydza - najlepiej smakuje zaraz po przyniesieniu jej ze sklepu lub ogródka. Nie przechowuj jej dłużej niż dzień lub dwa i obierz tuż przed obróbką.

Pomidory - nie przechowuj ich w lodówce. Chłód niszczy smak pomidorów. Najlepiej jest trzymać je w temperaturze pokojowej, ładnie proszę.

Borówki - maliny i inne delikatne jagody należy myć tuż przed spożyciem. Umycie ich przed wstawieniem do lodówki spowoduje, że łatwiej zmiękną i może pojawić się na nich pleśń.

borówki kukurydza pomidory

Cukinia - wyróżniamy zieloną i żółtą. Ma delikatną skórkę, której nie należy usuwać, bo jest ona pełna smaku i wartości odżywczych.

Brzoskwinie - tak jak pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce. Jak już dobrze dojrzeją, wtedy można je wstawić do lodówki na parę dni, ale dla lepszego smaku najlepiej jest wgryźć się w nie w temperaturze pokojowej.

Arbuz - kantalupę i inne melony należy umyć przed krojeniem. Jeśli tego nie zrobisz, łatwo można przenieść nieczystości i bakterie z zewnątrz do środka.

Liście - buraków ćwikłowych, kopru włoskiego, rzepy a nawet marchewki mogą być spożywane, ale często są odrzucane, bo w danym przepisie nie ma dla nich miejsca. Przepis zawsze można zmodyfikować - zupa, gulasz czy sałatka zyska na smaku, dzięki dodatku liści.

cukinia buraki brzoskwinia

Dowiedz się jak wybierać warzywa i owoce >>>

Zdjęcia: Fotolia