Strona główna Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?

Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?

kołczu - autor porady Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 1146
REDAKTOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Z kaszy jaglanej możemy przygotować nie tylko pyszny obiad, ale także wartościowe śniadanie i deser. Sprawdź jak!


Choć kasza jaglana w naszych rejonach znana jest od wieków, od jakiegoś czasu odeszła w zapomnienie. Warto jednak przyjrzeć się jej dokładniej, zwłaszcza w zimie! Okazuje się, że to świetna alternatywa dla tak popularnego na naszych stołach ryżu – możemy wykorzystać ją do dań na słono oraz do słodkich deserów. Znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, na bazarze lub nawet w pobliskim sklepie spożywczym – w niewygórowanej cenie.

Kasza jaglana powstaje z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczych podobna jest do kaszy gryczanej – zawiera dużą ilość białka, mało skrobi, a ponadto witaminy B1, B2, B6, żelazo i miedź. Idealnie wpisuje się w zimowy jadłospis zarówno osób dorosłych, jak i dzieci oraz alergików.

Jak prawidłowo ugotować jaglankę?

Oczywiście istnieje kilka metod na ugotowanie kaszy, jednak naszym celem będzie przyrządzenie jej w postaci sypkiej - najbardziej lubianej przez nasze podniebienia.

Na początku dobrze jest dokładnie umyć ziarna w zimnej wodzie – możemy wykorzystać drobne sito i umyć ją pod bieżącą wodą lub kilka raz płukać kaszę w naczyniu po czym odsączyć wodę. Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek (na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody), najlepiej z dodatkiem łyżki masła. Niektórzy dosypują także niewielką ilość sproszkowanej witaminy C, która eliminuje gorycz i wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się w zbożach.

Innym sposobem na pozbycie się goryczki i wydobycie lekko orzechowego aromatu z kaszy jest podprażenie jej na suchej patelni. Wsypujemy na suchą patelnię naszą kaszę i podprażamy, aż nie poczujemy charakterystycznego orzechowego aromatu!

Sprawdźcie przepisy na kaszę jaglaną! >>>

Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Podobnie jak w przypadku gotowania ryżu między ziarenkami tworzą się kanaliki, którymi uchodzi gorące powietrze, dzięki czemu temperatura przy dnie reguluje się sama. Po 20 minutach sprawdzamy, czy wchłonęła płyn i jest już gotowa. Nie dolewamy wody, aby się nie rozgotowała ani też nie zostawiamy jej na ogniu dłużej, bo może się przypalić. Jeśli zauważymy, że po 20 minutach gotowania jest twardawa, możemy włożyć ją do piekarnika lub gotować na parze, aby doszła do sypkiej postaci. Można także garnek z kaszą owinąć w koc lub kołdrę i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce, aby doszła do siebie. Gotowe!

Na słodko…

Przepisy na desery z kaszy jaglanej wykorzystywały już nasze babcie – te słodkości nie wymagają wiele zachodu, a smakują wyśmienicie! Właśnie o tej porze roku, przy mrozach za oknem warto dogadzać sobie takimi pysznościami.

Oto przepis na bardzo prosty deser:

Potrzebujemy (oprócz kaszy) kilku jabłek, rodzynek, migdałów lub orzechów włoskich, miodu, kilku kropel soku z cytryny i cynamonu. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka dusimy na odrobinie wody i masła przez 10 minut w rondlu. Następnie wrzucamy rodzynki, orzechy lub migdały i skrapiamy kropelkami soku z cytryny. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, trzymamy jeszcze chwilkę na małym ogniu, mieszamy i dosypujemy cynamon. Podajemy polewając deser miodem lub posypując cukrem. Polecamy spróbować także z jogurtem naturalnym.

Ten sam deser możemy przygotować w piekarniku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: kaszę (nie w pełni ugotowaną), następnie podduszone jabłka z orzechami i cynamonem, na górze znów kaszę. Zapiekamy pół godziny w niskiej temperaturze.

Pomysły na obiad i nie tylko

Śniadanie z kaszą jaglaną? Zobacz, jak przygotować omlet. 

Przepysznym pomysłem na danie główne jest kasza jaglana z dynią i wieprzowiną według anemon. 

Polecamy również paprykę faszerowaną jaglanką i warzywami. 

Jeżeli zapragniemy zupy, wykorzystajmy przepis na krupnik z kaszy jaglanej. 

Z przystawek proponujemy kaszę jaglaną z warzywami i łososiem według przepisu użytkowniczki iwa643. 

Jaglanka świetnie komponuje się smakowo z bobem, dlatego warto spróbować sałatka z kaszy jaglanej i bobu, którą prezentuje nam Pyza.

Smaczną i pożywną kolacją dla całej rodziny na pewno będzie zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami – zgodnie z przepisem aniolek27. 

Ciekawy przepis na ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owocami dodała aczp.

Komentarze do Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?  
Pyza

Pyza
offline

2012-02-20 11:32
nie działa link do przepisu na sałatkę z kaszy jaglanej i bobu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit
offline

2012-02-20 15:46
Już powinien działać
Skomentuj
Oceń:
0
kukielka

kukielka
offline

2012-03-27 14:26
Zapiekanka z kaszy jaglanej - hmm może to niezłe
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

hasi
gość

2012-06-15 17:28
Pyszna jest też zupa mleczna z kaszą jaglaną i makaronem takim jak na łazanki. Nie podam proporcji, bo zawsze robię " na oko". Utaić kaszę jaglaną na wodzie, Zagotować mleko, troszkę posolić do smaku, ugotować w nim makaron dodać kaszę i chwilę (2 min.) pogotować razem. Jeżeli zupa stoi dłużej, to gęstnieje, wtedy dolewam mleka. Pychota.
Skomentuj
Oceń:
0
pepsicOLA

pepsicOLA
offline

2012-11-15 21:09
no własnie - juz kilka razy robiłam podchody do kaszy jaglanej ale za każdym razem mimo kilkakrotnego płukania miala taki niefajny zbozowy zapach i posmak...
Skomentuj
Oceń:
0
LEvanDER21

LEvanDER21
offline

2013-08-18 19:01
ja właśnie zrobiłam :) mój debiut ;p nie miałam nic pod ręką mięsnego czy warzywnego, więc sięgnęłam po słoik z dżemem brzoskwiniowym, zrobionego własnoręcznie przez moją siostrę. wymieszałam i wyszedł pyszny deser :) polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane