Banany – jak je przechowywać?

Banany przechowuje się w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest je umieścić luzem, np. w misce. Aby nie dojrzewały zbyt szybko, najlepiej jest umieścić je w ciemniejszym miejscu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Banany – jak je przechowywać?
fot. Fotolia
Banany to owoce, które wszechstronnie wykorzystujemy w kuchni. Są częstych składnikiem smoothie, ciast, deserów czy nawet chlebów. Posiadają szereg cennych właściwości prozdrowotnych, które są dłużej dostępne dzięki właściwemu przechowywaniu owoców.

Jak przechowywać owoce?

Świeże banany najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, z dostępem do powietrza. Oznacza to, że lepiej jest ich nie umieszczać w lodówce ani w szczelnych pojemnikach. Banany będą dłużej świeże, jeśli umieścimy je w nieco chłodniejszym i ciemniejszym miejscu w kuchni.  Jeśli nie chcemy, aby zbyt szybko przejrzały, owijamy końcówkę (z kiścią) folią spożywczą.

Jak przechowywać suszone owoce?

Banany i inne owoce w wersji suszonej najlepiej jest przechowywać w szczelnych pojemnikach. Mogą to być słoiki lub pojemniki próżniowe. Ważne, aby owoce nie miały bezpośredniego kontaktu z powietrzem, wówczas będą dłużej nadawały się do jedzenia.

Jak przyśpieszyć dojrzewanie bananów?

Dojrzewanie bananów można przyśpieszyć na kilka sposobów. Oto najlepsze z nich:
  • Przechowywanie bez folii – dostęp powietrza sprawia, iż banany szybciej dojrzewają. Ten proces jednak może przebiegać bardzo szybko, dlatego warto go kontrolować.
  • Piekarnik -  wystarczy twarde banany umieścić w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. W zależności od stopnia niedojrzałości, owoce powinny spędzić w piecu od 15 do 30 minut. Po wyciągnięciu będą papkowate.
  • Papierowa torba – banany zawijamy szczelnie w papierową torebkę śniadaniową lub papier do pieczenia. Następnie umieszczamy go w dowolnym miejscu. Po jednym dniu będzie dojrzały, słodki i miękki.
Uwaga: Jeśli zależy nam na tym, by banan był jedynie miększy a nie słodszy, można go umieścić na 30 sekund w mikrofalówce.