Jak przechowywać drożdże by się nie zepsuły?

Suszone drożdże mają długi okres przydatności do spożycia, jeśli posiadamy świeże - odpowiednio o nie zadbajmy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przechowywać drożdże by się nie zepsuły?
fot. fotolia
Planując wypieki często kupujemy drożdże w większych ilościach, czasem nie wykorzystamy ich i nie wiemy, jak długo jeszcze pozostaną świeże i czy będzie można wykorzystać je do wypieku kolejnych ciast.
 
Drożdże można przechowywać w lodówce ponad tydzień, najlepiej opakowane lub owinięte folią. Można również pozostawić je pływające w wodzie.
 
Innym sposobem jest zamrożenie - jeśli w najbliższym czasie nie planujemy większego pieczenia a drożdży zostało - warto je zamrozić by się nie zmarnowały.
Opakowane lub owinięte w folię wkładamy do zamrażalnika, a przed użyciem wkładamy na kwadrans do ciepłej wody (lub ciepłego mleka).
 
Wówczas drożdże nie zepsują się i będą jak świeże.
 
Ogólnie o drożdżach
 
Drożdża są to jednokomórkowe grzyby z rodziny drożdżakowatych. Co więcej o drożdżach można się dowiedzieć? A mianowicie, że żyją one na podłożach, które zawierają cukry proste. Ponadto grzyby te przeprowadzają fermentację alkoholową, przeważnie nie potrzebują do tego tlenu. 
 
Wyróżniamy następujące rodzaje drożdży:
 
- kefirowe;
- winne;
- piwne;
- piekarnicze.

                    drożdże
 
Jaki drożdży używa się w przemyśle gospodarczym? Jak nazywają się te, których używa się do produkcji ciast?
 
Zastosowanie gospodarcze mają tak zwane drożdże szlachetne. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym (zwłaszcza zaś fermentacyjnym, są to drożdże: piwowarskie, winiarskie, gorzelnicze oraz piekarnicze). Do wymienionych wyżej drożdży zalicza się także niektóre z gatunków grzybów tak zwanych niedoskonałych, które mają znaczenie przemysłowe. Te drożdże szybko się rozmnażają w warunkach tlenowych oraz wytwarzają duże ilości masy komórkowej, która zawiera bardzo dużo białka. 
 
Drożdże, których używamy w kuchni to drożdże piekarskie. One najłatwiej są dostępne. Drugi rodzaj, który możemy spotkać w sklepach to tak zwane drożdże instant. Powstały one z drożdży piekarskich w procesie suszenia.
 
Drożdże to bogate źródło witaminy z grupy B. Dlatego są bardzo popularne jako suplement diety, używa się ich na przykład w przemyśle kosmetycznym. Picie drożdży dobrze wpływa m. in. na skórę głowy i włosy. Ponadto drożdże mają olbrzymi wpływ na odporność naszego organizmu. Dzięki nim zwiększa się u człowieka przyswajalność żelaza, poprawia się przemiana materii, poprawia się wygląd paznokci czy nasz układ nerwowy.

         drożdże
 
Drożdże zawierają również bardzo dużo różnych składników mineralnych. Są to magnez, żelazo, potas, selen, cynk, chrom, mangan, sód, miedź czy jod. Dzięki tym składnikom następuje wyregulowanie gospodarki hormonalnej, ich właściwością jest także to, że obniżają poziom cukru we krwi. Zmniejsza się przez to apetyt  na słodycze. Mają również działanie przeciwnowotworowe oraz oczyszczają nasz organizm. Są także bogatym źródłem aminokwasów. Co to dokładnie są aminokwasy? To składniki budulcowe oraz regulujące nasz organizm.
 
Dlaczego drożdże rozpuszcza się e gorącej/ciepłej wodzie bądź gorącym/ciepłym mleku?
 
Dlatego, że jeżeli pojawią się w naszym organizmie w żywym stanie stanowią dla naszej naturalnej flory bakteryjnej konkurencję. Może to spowodować, że będziemy mieć problem z strony naszego układu pokarmowego.
 
Drożdże są bogatym źródłem składników, pierwiastków, których brakuje w naszej diecie codziennej. Przykładem jest selen, który jest potrzebny i niezbędny, by wytwarzać wiele enzymów,  niektóre z nich pełnią znaczącą funkcję, a mianowicie chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeżeli tego pierwiastka 
jest odpowiednio dużo, nasz układ odpornościowy funkcjonuje właściwie. 
 
Drożdży używa się przede wszystkim do pieczenia ciast. Kto z nas nie lubi pysznego ciasta drożdżowego? Aby go upiec potrzebujemy właśnie drożdży.
 
Zatem, jeśli masz problem z cerą lub włosami drożdże wydają się idealnym rozwiązaniem. Oczyszczają cerę, działają przeciwtrądzikowo, ujędrniają. Odżywcze działanie ma maseczka, którą przyrządza się z drożdży i mleka. Ciekawostką jest to, że drożdże zapobiegają przedwczesnemu siwieniu.