Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki nie są trwałe, w lodówce możemy przechowywać je zaledwie kilka dni.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przechowywać pieczarki?
fot. Fotolia
Pieczarki to pyszne grzyby, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Pasują one do wielu potraw i nadają im przyjemny, leśny smak. Kupując je zazwyczaj zużywamy je od razu, co jednak jeśli część z nich zostanie. Czy wiemy jak je przechować?

Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki to składnik, który nie jest zbyt trwały. Po zakupie możemy przechowywać je koniecznie w lodówce i do tego zaledwie kilka dni.
Białe pieczarki są delikatniejsze i można je przechowywać do 4 dni, a te z ciemniejszych odmian mają twardsze kapelusze i wytrzymają do 6 dni.
W celu jak najtrwalszego przechowywania pieczarki, usuwamy zabrudzenia z podstawy trzonu.

Jeśli chcemy jednak przetrzymać te grzyby dłużej, musimy je zamrozić, ususzyć bądź zamarynować.

Mrożenie:
  • Zanim je zamrozimy dobrze jest pokroić w plastry, zblanszować we wrzącej wodzie.
  • Następnie schładzamy je pod strumieniem zimnej wody.
  • Tak przygotowane osuszamy i wkładamy do woreczka lub plastikowego pojemnika.
Suszenie:
  • Przed suszeniem grzyby czyścimy, kroimy w plastry.
  • Następnie układamy je w suszarce do grzybów i zostawiamy aż zupełnie wyparuje z nich woda.
  • Przetrzymujemy je w zakręconym słoiku z dodatkiem liścia laurowego.
Marynowanie:
  • Pieczarki czyścimy i gotujemy małe w całości, a większe przekrojone na pół przez dziesięć minut.
  • Wkładamy do słoiczków z liściem laurowym, zielem angielskim i plastrami cebuli.
  • Przygotowujemy zalewę z octu, wody, cukru i soli.
  • Zalewamy grzyby marynatą i pasteryzujemy.