Jak przygotować bataty?

  • 2

Bataty charakteryzują się słodkawym smakiem, dlatego często nazywane są słodkimi ziemniakami. Niegdyś drogie i rzadko dostępne, obecnie podbijają kulinarny świat. Jak przyrządzić je w smaczny sposób? Oto garść przydatnych informacji!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak przygotować bataty?
fot. Fotolia
Jak gotować bataty?

Bataty to warzywa, które można przygotować na wiele smacznych sposobów. Te słodkie, bulwiaste warzywa najczęściej jednak gotujemy. Jak zrobić to najlepiej?

Bataty gotować można identycznie jak nasze rodzime ziemniaki. Pysznie zasmakują zarówno, gdy ugotujemy je w mundurkach, jak i wtedy gdy uprzednio obierzemy je ze skóry i pokroimy na części.

Aby bataty ugotować w całości, najlepiej włożyć je do zimnej wody – ugotują się równomiernie i nie będą surowe lub szkliste w środku. Natomiast bataty pokrojone na części najlepiej wrzucić dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Niezależnie od sposobu gotowania, zaraz po nastawieniu wody należy ją posolić (2 łyżki soli na 1 litr wody) i odrobinę posłodzić (1 łyżeczka na litr wody).

Pieczone bataty Zupa z batatów

Zdjęcia: Fotolia

Bataty gotować należy pod przykryciem, co zapobiegnie wyparowywaniu z nich cennych minerałów. Wiele poradników zaleca gotować je ok. 30 minut. My uważamy jednak, że najlepiej jest sprawdzić ich miękkość za pomocą widelca. Jeśli wchodzi w warzywa lekko, to oznaka, że są one gotowe do odcedzenia!

Zastosowanie batatów w kuchni jest bardzo szerokie. Po ugotowaniu podać je można (podobnie jak ziemniaki) do surówki, mięsa, ryb, innych warzyw czy sosu. Bataty świetnie smakują także upieczone z dodatkiem masła, ziół i przypraw; możemy zrobić z nich chipsy, frytki bądź oryginalną zupę!

Skąd pochodzą bataty?

Batat to gatunek bulwiastej byliny pochodzący z rodziny powojowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej i jest uprawiany w całej strefie tropikalnej. Warzywo to w różnych częściach świata znane jest jako wilec ziemniaczany, patat, kūmara lub słodki ziemniak.


Bataty
Zdjęcie: Bataty

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

Słodkie ziemniaki to produkty będące źródłem cennych składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dostarczają one dużej ilości węglowodanów (ok. 20g w 100g), które w dużym stopniu stanowią skrobia oraz dobroczynny błonnik.

Bataty zapewniają też organizmowi wartościowych przeciwutleniaczy w postaci karotenoidów i antocyjanów. Związki te działają przeciwzapalnie, a dodatkowo chronią przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Ponadto bataty zawierają niemal wszystkie witaminy (poza witaminą D) i składniki mineralne! Świetnie uzupełniają braki witaminy B, E, A i C. Są źródłem miedzi, manganu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Dodatkowo zawierają też niewielką dawkę cynku i selenu!

Nasze inspiracje kulinarne

Dania z warzywami są bardzo często serwowane są na naszych stołach. Jeśli chcecie urozmaicić swoje menu lub znaleźć pyszniejszą alternatywę dla popularnych ziemniaków, koniecznie postawcie na bataty!

Na naszym portalu, wśród wielu znakomitych dań znajdziecie przepis na ziemniaczaną sałatkę z batatami idealną na przekąskę, którą zabrać możecie do pracy lub na uczelnię!

Koniecznie skosztujcie także pysznej zupy z batatów, którą warto urozmaicić o marchewkę, pora, świeże zioła i aromatyczne przyprawy!

Bataty
Zdjęcie: Bataty

Bataty w specjalnym rankingu stworzonym przez „Center for Science in the Public Interest” uznane zostały za najlepsze ze wszystkich warzyw. Czy i Wy podzielacie tę opinię? Jeśli posiadacie jakieś ciekawe receptury na potrawy z batatami w roli głównej, koniecznie podzielcie się nimi! Zapraszamy!