Jak przygotować idealny sos?

  • 1

Sos wzbogaca smak i aromat każdego dania. Sprawdźmy jakimi dodatkami warto podkreślić charakter sosu, by idealnie pasował do przygotowywanych potraw. Wraz z szefem kuchni Knorr Piotrem Murawskim, odkryjemy tajniki idealnego sosu!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak przygotować idealny sos?
fot. Fotolia
Gładki, doskonale dopasowany pozwoli wprowadzić harmonię do każdego dania. Mięsne soki, które wytapiają się podczas pieczenia, mogą stworzyć idealną bazę do aromatycznej zaprawy. Suszone owoce, czy intensywny w smaku czosnek podbije jego walory.

Wymarzony sos otrzymamy, jeśli będziemy pamiętali o kilku prostych zasadach:

• Do przygotowania sosu, zamiast wody, można użyć tłuszczu oraz soków mięsnych pochodzącego ze smażenia czy pieczenia mięsa. Wówczas uzyskamy sos o głębszym mięsnym smaku.

• Osoby lubiące kulinarne eksperymenty mogą wzbogacić smak sosu o swoje ulubione dodatki: zioła (np. rozmaryn, tymianek), przyprawy (np. chili, imbir, goździki), warzywa lub inne jak musztarda czy chrzan.

Owoce lasu

Niezmierzone bogactwo grzybów pozwoli na przygotowanie wyśmienitych, wyrazistych sosów z ich użyciem. Własnoręcznie wysuszone podgrzybki czy borowiki, teraz idealnie sprawdzą się do mięsnych sosów. Podsmażone wraz z cebulką i kilkoma kroplami sosu sojowego nadadzą daniu niepowtarzalnego, orientalnego charakteru.

Sos grzybowy z boczniaka

Składniki:
- olej - 50 ml
- cebula mała - 1 sztuka
- śmietana 18 % - 2 łyżki
- boczniaki - 100 g
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. By przygotować sos do mięs, w garnku lub na patelni, na której wcześniej smażyły się steki czy sznycle, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone w plastry.

2. Następnie do cebuli i grzybów dolej 200 ml zimnej wody. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj Esencję, dzięki której sos zyska idealną gęstość i wspaniały smak. Całość mieszaj, aż Esencja rozpuści się. Ponownie włącz ogień. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Następnie dodaj śmietanę. Na koniec zmiksuj. Aksamitnym sosem polewaj ulubione dania.

sos grzybowy
Zdjęcie: Knorr

Eksperymentuj z rozgrzewającymi przyprawami

Imbir, goździki czy anyż idealnie wpasowują się do zimowych smaków. Dodawane jako przyprawa do grzanego wina czy piwa nie tylko rozgrzewają, ale i świetnie smakują! Podane w sosach pozwolą odkryć nowe, korzenne akcenty.

Sos korzenny z nutą pomarańczy

Składniki:
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
- pomarańcza - 1 sztuka
- kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka
- goździki - 2 sztuki
- gwiazdka anyżu, kawałek - 1 sztuka
- szalotka - 2 sztuki
- świeży imbir - 50 g
- olej do smażenia - 50 ml

Sposób przygotowania:

1. Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż na dnie garnka razem z aromatycznym cynamonem, anyżem i kilkoma goździkami.

2. Mieszankę podlej szklanką wody lub sosem, który powstał, gdy piekłaś mięso.

3. Dodaj Esencję Knorr i rozmieszaj, pozbywając się grudek. Dzięki temu dodatkowi sos będzie idealnie doprawiony i zyska odpowiednią zawiesistość. Następnie dodaj starty świeży imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Sos gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Potem przecedź go przez sito, pozbywając się kawałków dużych przypraw.

4. Pomarańczę pokrój na cząstki i razem z sokiem dodaj do sosu.

Aromatyczny czosnek w roli głównej

Intensywny w smaku czosnek świetnie komponuje się z pietruszką tworząc bazę sosu do zrazów czy rolad. Pikantny i intensywny dodatek zmieni każde, mało wyraziste danie w niecodzienny przysmak. Dla miłośników nieco ostrzejszych aromatów z pewnością przypadnie do gustu chili, bądź odrobina zielonego pieprzu w sosie.

3. Zawartość patelni gotuj około 5 minut, aż sos stanie się idealnie zawiesisty i gęsty. Dorzuć do niego także posiekaną natkę pietruszki. Sos podawaj do rozmaitych mięs, np. do grillowanych steków, pulpetów czy rolad.

sos czosnkowy
Zdjęcie: Knorr

Wykwintne orzechy

Charakterystyczne orzechy laskowe czy włoskie nie sposób pomylić z żadnym innym składnikiem wyczuwalnym w sosie. Idealną parę stworzą z czerwonym winem, nadając potrawie odświętnego czaru i magii. Takie sosy będą perfekcyjne do pieczeni.

Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi

Składniki:

- koncentrat pomidorowy - 50 g
- wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
- masło - 4 dag
- orzechy laskowe - 5 dag
- natka pietruszki (posiekana)
- Esencja do sosu cebulowego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. Orzechy laskowe sparz i obierz z ciemnej skórki.

2. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle. Wlej do niej wytrwane wino i zagotuj. Po pewnym czasie alkohol prawie zupełnie odparuje. Pod patelnią wyłącz ogień. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz Esencję do sosu, która nada sosowi kremową konsystencję. Wlej nieco ponad szklankę zimnej wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do sosu wsyp orzechy.


Królowe sosów – śliwki

Wędzone śliwki w połączeniu z cynamonem i goździkami sprawiają, że każde mięso nabiera wyjątkowego aromatu. Tradycyjny schab polany sosem na bazie tych owoców zyska uznanie wśród gości na niedzielnym obiedzie.

esencja Knorr

Zdjęcie: Knorr



Jakie są Wasze ulubione sosy i które najczęściej goszczą na Waszych stołach? Podzielcie się z Nami przepisami na pyszne sosy!