Jak przygotować ośmiornicę?

  • 2

Jest jednym z najbardziej intrygujących stworzeń na świecie - potrafi się kamuflować, przecisnąć przez najmniejszą szparę i posiada wyjątkową inteligencję. Ośmiornica, bo to o niej mowa, coraz częściej gości na naszych stołach. Zobacz, jak prawidłowo ją przyrządzić!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak przygotować ośmiornicę?
fot. Fotolia
Istnieje ponad 250 znanych nam gatunków tego stworzenia. Jego wielkość jest rozmaita - od 1,5 cm do nawet 15 m. Na nasze stoły zazwyczaj trafiają te mniejsze osobniki, które najłatwiej przygotować. Jednak zanim zabierzemy się za gotowanie, najpierw trzeba ośmiornicę właściwie obrobić. Jak to zrobić?

Jak sprawić świeżą ośmiornicę?

Świeże ośmiornice trafiają się rzadko - w naszych sklepach królują te w wersji mrożonej. Jeśli jednak udało Ci się taką zakupić, zobacz jak prawidłowo przygotować ją do dalszej obróbki!

1. Przygotuj: ośmiornicę (najlepiej taką ok. 1 kg), ostry nóż, wałek do ciasta i rękawiczki.

2. Załóż rękawiczki i weź ośmiornicę do ręki. Świeża ma to do siebie, że jej mięso jest dość twarde, dlatego trzeba je nieco zmiękczyć. Można to zrobić na dwa sposoby:

a) Mrożenie: Jeśli masz czas, wsadź ośmiornicę na całą noc do zamrażalki a następnie rozmroź przed samym gotowaniem. W ten sposób jej mięso będzie miękkie.

b) Ubijanie: Metoda dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu. Przy pomocy wałka do ciasta oklep całą ośmiornicę - w szczególności jej macki. Możesz również kilka razy rzucić nią o blat lub, wzorem greckich rybaków, wywiesić ją na sznurku do prania na działanie promieni słonecznych.

3. Gdy ośmiornica już skruszeje, pora na jej dalsze oprawienie. Przy pomocy noża odetnij macki tuż pod oczami. Następnie z górnej części (płaszcza, kapturka) odetnij głowę. Powinna pozostać sama pusta tuba.

4. Z płaszcza ściągnij skórę - możesz to zrobić bez problemu palcami.

5. Sięgnij po rozetę macek - między nimi od spodniej strony znajduje się dzióbek ośmiornicy. Wypchnij go przy pomocy palców i wyrzuć. Gotową ośmiornicę możesz poddać dalszej obróbce - smacznego!

Ośmiornice duszone
Fot. Fotolia

Ośmioramienne inspiracje

Masz już sprawioną ośmiornicę i nie masz pomysłu co dalej z nią zrobić? Bez obaw - dalsze jej przyrządzenie wcale nie jest trudne. Na całym świecie istnieją setki różnych sposobów na dania z tym owocem morza. Zobacz, co dobrego można przygotować z tego morskiego stwora!

Podstawową formą przygotowania jest jej duszenie. Wystarczy do garnka z odrobiną białego wytrawnego wina lub oliwą wrzucić ośmiornicę i całość dusić przez godzinę (dla osobnika mającego ok. 1 kg). Nie opłaca się jej gotować w garnku pełnym wody - to stworzenie posiada mnóstwo wody w sobie, która w trakcie duszenia będzie wypływać, tworząc sos. Całość warto doprawić czosnkiem i cebulą.

Ciekawą opcją są również różnego rodzaju zupy rybne i z owoców morza. Wówczas ośmiornicę wrzuca się surową do wody, tworząc aromatyczny wywar. Taką zupę można oprzeć wyłącznie na głowonogach (ośmiornicy i kalmarach) lub wymieszać ze sobą kilka gatunków stworzeń: krewetki, małże, ryby czy też kraby. Im większa różnorodność w zupie, tym ciekawszy będzie jej smak.

Ośmiorniczki baby
Fot. Fotolia

Innym sposobem jest smażenie lub grillowanie. Do tego celu idealnie nadają się ośmiorniczki mniejszych gatunków, tzw. baby. Dlaczego? Ponieważ ich mięso szybko mięknie a zarazem wyglądają one bardzo estetycznie. Większe sztuki warto wcześniej poddusić i pokroić.

Ośmiornicę smaży się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu szybko uzyskuje odpowiednią miękkość. Tak przyrządzonego stwora można zjeść bez dodatków, wykorzystać do sałatek, pizzy lub podać jako przystawkę z gęstym sosem majonezowym.

W Korei Południowej hitem są ośmiornice podawane na surowo - żywą ośmiornicę kroi się na mniejsze kawałki i podaje ze specjalnym sosem, który niweluje lepkość przyssawek.

Rzekomo taka świeża ośmiornica, która nie jest zamoczona w sosie, może się przykleić do gardła i doprowadzić do uduszenia. Danie jest o tyle efektowne, że serwowany przysmak cały czas się rusza, co dla jednych jest dodatkową rozrywką a dla innych - niezbyt przyjemnym doświadczeniem.

Próbowaliście przyrządzić ośmiornicę w swoim domu? Może macie swoje unikalne triki na to, by wyszła idealnie miękka? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to morskie stworzenie! Każdą recepturę nagradzamy wymiennymi na nagrody wirtualami!