Jak zrobić placki z jabłkami?

Przygotowanie placków z jabłkami jest bardzo proste – ciasto na placuszki robi się podobnie jak masę na naleśniki. Innym wariantem tego przepisu są drożdżowe placki z jabłkami, zwane racuchami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić placki z jabłkami?
fot. Fotolia
Przed podaniem posyp placuszki cukrem pudrem. Możesz je również udekorować kawałkami owoców.

Placuszki z jabłkami: jak się je robi?

Podstawowe składniki na ciasto do placków z jabłkami to jajka, mąka, mleko i cukier. Możesz dodać też odrobinę cynamonu, żeby podkreślić smak jabłek. Owoce obierz i pokrój w plastry lub drobną kostkę, a następnie wymieszaj z surowym ciastem. Placuszki smaż na oleju, a po zdjęciu z patelni odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem. 

Placki z jabłkami bez mleka

Słodkie placuszki możesz przygotować także bez mleka. Najłatwiej zastąpić je kefirem, który nada plackom bardziej wyrazisty smak. W wersji wegańskiej, zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, jaglanego, ryżowego) lub po prostu dolej odrobinę wody.

Prosty przepis na racuchy, czyli drożdżowe placki z jabłkami

Placki z jabłkami przygotowane z dodatkiem drożdży są pulchne i miękkie w środku. Ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż w przypadku podstawowych placków, ale nie jest trudne:
  • mąkę wsyp do dużego naczynia – pamiętaj, że ciasto drożdżowe będzie rosło,
  • do mąki dodaj drożdże, cukier i połowę przygotowanego mleka. Całość odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut,
  • dodaj jajko i resztę mleka – wymieszaj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny,
  • do wyrośniętego ciasta dorzuć jabłka pokrojone w kostkę,
  • racuchy smaż na rozgrzanym oleju lub maśle,
  • podawaj z cukrem pudrem lub domową konfiturą.