Jak przygotować spody do ciast bez pieczenia?

  • 6

Jeśli obawiasz się, że biszkopt ci opadnie, lub po prostu nie masz "drygu" do pieczenia, skorzystaj z moich propozycji.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak przygotować spody do ciast bez pieczenia?
fot. Fotolia

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na pieczenie albo po prostu nie chce nam się używać piekarnika (np w upalne dni) świetnie sprawdzą się przepisy na lekkie ciasta bez pieczenia. Przedstawiam kilka moich patentów na spody do takich smakołyków:

1. Spód z wafli ryżowych (mogą być oblane czekoladą lub zwykłe). Wafle należy pokruszyć i wymieszać z 1-2 tabliczkami rozpuszczonej i przestudzonej czekolady. Można wybrać mleczną lub gorzką wersję. Dodać 1-2 łyżki miękkiego masła i wymieszać. Taką masę przełożyć do formy, lekko docisnąć łyżką i wstawić do lodówki do stężenia.

2. Spód z biszkoptów/herbatników. Ciastka należy pokruszyć (można to zrobić za pomocą wałka ). Wymieszać z kilkoma łyżkami miękkiego masła. Dodajemy go tyle, by masa była lekko wilgotna. Dodać kilka kropli ulubionego aromatu . Dokładnie wymieszać i dalej postępować tak jak z masą nr 1.

3. Spód z płatków kukurydzianych. Zasada jest podobna jak przy spodzie z wafli ryżowych. Dwie szklanki płatków mieszam z jedną całą, rozpuszczoną czekoladą. Można dodać łyżkę masła. Przekładam ją do formy okrągłej o średnicy 15 cm i postępuję tak jak z masą nr 1.

4.Spód z wiórek kokosowych (a la "bounty"). 10 dag masła rozpuszczam i mieszam z 1/2 szklanki kremówki. Do miski wsypuję 25 dag wiórek kokosowych, dodaję 2-4 łyżki cukru i wlewam przestudzoną masę mleczno-śmietankową. Mieszam aż wszystko się połączy. Masę tak jak w pozostałych przypadkach przekładam do formy. Lekko dociskam i schładzam w lodówce.

Jeśli chodzi o masy do takich słodkich deserów do pieczenia, można zrobić lekkie masy śmietankowe, z mascarpone, na bazie jogurtów i galaretek.