Jak przyprawić dorsza?

Dorsza można przyprawić suszonymi ziołami, rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny lub świeżo zmielonym pieprzem. Unikaj gotowej przyprawy do ryb: dorsza przyprawiaj tak jak lubisz, mieszaj ze sobą poszczególne przyprawy. Dowiedz się, jakie przyprawy najlepiej pasują do dorsza.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak przyprawić dorsza?
fot. Fotolia
Dorsz to niskokaloryczna biała ryba o niskiej zawartości tłuszczu i łagodnym smaku. Jest bardzo łatwa w przyprawieniu – możemy z łatwością modyfikować jej smak. Suszone lub naturalne zioła i inne przyprawy kreują nowe smaki i aromaty. Pieczony lub smażony dorsz będzie idealnie komponował się z warzywami lub sałatką. Sprawdź, jak odpowiednio go przyprawić, aby za każdym razem był smaczny!

Czym przyprawić dorsza?

Suszone zioła:
  • Bazylia - to delikatna roślina, która podkreśli smak dorsza z dodatkiem sosu pomidorowego lub świeżych warzyw.
  • Zielona pietruszka- ciekawy dodatek do ryby panierowanej, jak i przetworzonej – m.in. kotletów rybnych czy pasztecików. Ma świeży posmak i delikatny aromat.
  • Koperek - to strzał w dziesiątkę- pasuje do każdej ryby. Najczęściej wchodzi w skład sosów śmietanowych z dodatkiem cytryny i czosnku.
Inne dodatki:
  • Cytryna - to wspaniały dodatek, który niweluje zapach tranu. Zarówno sok, jak i starta skórka z cytryny doskonale pasuje do marynaty.
  • Chili - nadaje pikantności i wyrazistego smaku rybie. Dorsz zyskuje na smaku w takim połączeniu z dodatkiem pomidorów lub salsy paprykowej.

Jak przyprawić dorsza do smażenia?

  • Przed smażeniem należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Dobrą metodą jest użycie dobrej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, który sprawi, że przygotowana mieszanka przypraw nie odklei się od filetu.
  • Uwaga przy oleju kokosowym – nie należy długo pozostawiać go wraz z przyprawami na rybie – szybko zastyga tworząc nieapetyczną skorupę.
  • Pocięte wcześniej zioła i przyprawy – papryka, rozmaryn, bazylia oraz sól i świeżo zmielony pieprz mieszamy dokładnie z gorczycą i chili.
  • Wszystko dokładnie ucieramy w moździerzu do otrzymania gładkiej pasty.
  • Nacieramy nią wierzch dorsza i smażymy na rozgrzanej patelni.
Czy wiesz, jak smażyć ryby inne niż dorsz? Dowiedz się, dlaczego do smażenia warto wybierać porcje ryby ze skórą.

Czym przyprawić dorsza po usmażeniu?

Możemy spryskać przygotowaną rybę sokiem z cytryny, grejpfruta lub pomarańczy – to nada orzeźwiającego smaku i zharmonizuje smak użytego oleju lub oliwy. Pokrojone w drobną kostkę miękkie owoce utworzą pyszną i świeżą salsę, która nada ciekawego smaku całości.

Jak przyprawić dorsza do pieczenia?

Dorsza przed pieczeniem warto obtoczyć w marynacie. Z czego ją zrobić? Jeśli chcesz, by ryba nabrała orientalnego posmaku, wykorzystaj curry i kolendrę, te przyprawy możesz wymieszać z jogurtem naturalnym.

Marynata do dorsza z cytryny, musztardy i miodu to klasyczny sposób na to, by maksymalnie podkręcić smak białej ryby. Zamiast cytryny możesz użyć limonki. Nie bój się dodawania świeżych ziół do pieczonej ryby: wprawdzie "tracą fason" w kontakcie z wysoką temperaturą powietrza w piekarniku, za to uwalniają niesamowity aromat. Do pieczenia dorsza dołóż gałązkę rozmarynu lub tymianku, kilka minut przed końcem pieczenia warto dodać gałązkę natki pietruszki.

Sprawdź jak długo piec rybę w piekarniku, by była chrupiąca, ale nie wysuszona.