Jak przyprawić dorsza?

Dorsza można przyprawić zarówno suszonymi ziołami, rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny lub świeżo zmielonym pieprzem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przyprawić dorsza?
fot. Fotolia
Dorsz to niskokaloryczna biała ryba o niskiej zawartości tłuszczu i łagodnym smaku. Jest bardzo łatwa w przyprawieniu – możemy z łatwością modyfikować jej smak. Suszone lub naturalne zioła i inne przyprawy kreują nowe smaki i aromaty. Pieczony lub smażony dorsz będzie idealnie komponował się z warzywami lub sałatką. Sprawdź, jak odpowiednio go przyprawić, aby za każdym razem był smaczny!

Czym przyprawić dorsza?

Suszone zioła:
  • Bazylia- to delikatna roślina, która podkreśli smak dorsza z dodatkiem sosu pomidorowego lub świeżych warzyw.
  • Zielona pietruszka- ciekawy dodatek do ryby panierowanej, jak i przetworzonej – m.in. kotletów rybnych czy pasztecików. Ma świeży posmak i delikatny aromat.
  • Koperek- to strzał w dziesiątkę- pasuje do każdej ryby. Najczęściej wchodzi w skład sosów śmietanowych z dodatkiem cytryny i czosnku.
Inne dodatki:
  • Cytryna- to wspaniały dodatek, który niweluje zapach tranu. Zarówno sok, jak i starta skórka z cytryny doskonale pasuje do marynaty.
  • Chili- nadaje pikantności i wyrazistego smaku rybie. Dorsz zyskuje na smaku w takim połączeniu z dodatkiem pomidorów lub salsy paprykowej.
Jak przyprawić dorsza do smażenia?
  • Przed smażeniem należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Dobrą metodą jest użycie dobrej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, który sprawi, że przygotowana mieszanka przypraw nie odklei się od filetu.
  • Uwaga przy oleju kokosowym – nie należy długo pozostawiać go wraz z przyprawami na rybie – szybko zastyga tworząc nieapetyczną skorupę.
  • Pocięte wcześniej zioła i przyprawy – papryka, rozmaryn, bazylia oraz sól i świeżo zmielony pieprz mieszamy dokładnie z gorczycą i chili.
  • Wszystko dokładnie ucieramy w moździerzu do otrzymania gładkiej pasty.
  • Nacieramy nią wierzch dorsza i smażymy na rozgrzanej patelni.
Co w przypadku już usmażonego dorsza?

Możemy spryskać przygotowaną rybę sokiem z cytryny, grejpfruta lub pomarańczy – to nada orzeźwiającego smaku i zharmonizuje smak użytego oleju lub oliwy. Pokrojone w drobną kostkę miękkie owoce utworzą pyszną i świeżą salsę, która nada ciekawego smaku całości.