Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcinę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Wspaniale smakuje duszona w winie, pieczona z warzywami, czy smażona w formie bitek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić cielęcinę?
fot. Fotolia
Cielęcina to mięso, które rzadko gości na naszych stołach.  Warto chociaż od czasu do czasu zaserwować je dla naszej rodziny lub zaproszonych gości.  Jest wiele ciekawych dań wartych przygotowania, które wykorzystują cielęcinę.

Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcina duszona w winie


Składniki:
  • 900 g cielęciny
  • 300 g małych cebulek
  • 300 g małych pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • Tymianek
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
Wykonanie:
  • Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.
  • W dużym garnku  rozgrzewamy oliwę, mięso smażymy partiami około 10 minut, wyjmujemy.
  • Do garnka wrzucamy obrane cebulki, oczyszczone pieczarki, pokrojone w plastry marchewki, posiekany czosnek i smażymy około 5 minut.
  • Dodajemy mięso, wlewamy wino, bulion, zioła i przyprawy.
  • Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy, dusimy na małym ogniu koło 2 godzin.
cielęcina

Cielęcina pieczona


Składniki:
  • 800 g  cielęciny 
  • 1 ząbek czosnku
  • Oregano
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz
  • olej
wykonanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Mięso  nacieramy olejem oraz wszystkimi przyprawami. Zostawiamy na noc w lodówce do zamarynowania.
  • Po tym czasie mięso przykładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Bitki z cielęciny

Składniki:
  • 500 g szynki cielęcej
  • 500 ml bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 garście suszonych podgrzybków
  • 200 g mrożonych grzybów
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • olej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
Wykonanie:
  • Mięso myjemy, kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso partiami.
  • W czasie smażenia przyprawiamy  solą, pieprzem i ziołami.
  • W garnku zagotowujemy bulion i wkładamy do niego cielęcinę.
  • Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1.5 godziny.
  • Grzyby rozmrażamy,  cebulę siekamy.
  • Na patelni smażymy cebulę z grzybami na średnim ogniu.
  • Dodajemy  do garnka, przyprawiamy i gotujemy 30 minut.
  • Na koniec dodajemy śmietanę.