Jak przyrządzić dorsza?

Smażony, pieczony, czy parowany dorsz w każdej postaci smakuje wybornie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przyrządzić dorsza?
fot. fotolia
Dorsz to pyszna i zdrowa ryba, która często gości w naszych kuchniach. Możemy ją przygotować na wiele smacznych sposobów. Ma smaczne, delikatne, białe mięso, które świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.

Jak przyrządzić dorsza?

Dorsza możemy smażyć, piec, gotować, a nawet parować. W każdej postaci pozostanie on soczysty i smaczny.

Dorsz smażony

Składniki:
  • 600g filetów z dorsza
  • sok z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
  • Umyte filety przyprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i na 30 minut odkładamy do lodówki,
  • Następnie obtaczamy w mące, potem w rozkłóconych jajkach, a na koniec w bułce tartej,
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po 3 – 4 minuty z każdej strony,
  • Grubsze kawałki dosmażamy jeszcze po kilka minut,
  • Odsączamy  z oleju na papierowym ręczniku.
Dorsz pieczony

składniki:
  • 1 filet z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • koper
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,
  • Kroimy na 3 części, układamy na dużych kawałkach folii aluminiowej,
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry razem z cytryną, koper myjemy,
  • Rybę przyprawiamy solą i pieprzem,  a następnie na każdy kawałek kładziemy plasterki czosnku, cytryny, gałązkę kopru i kawałek masła,
  • Następnie dokładnie zawijamy folię,
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
dorsz

Dorsz parowany

składniki:
  • 1 filet z dorsza
  • Kawałek pora
  • plaster cytryny
  • gałązka natki pietruszki
wykonanie:
  • Dorsza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
  • Pora i cytrynę kroimy w plastry, natkę myjemy i siekamy,
  • Dorsza układamy w parowarze, obkładamy go plastrami pora, cytryny i posypujemy natką pietruszki,
  • Gotujemy około 15 minut
Dorsz gotowany

Składniki:
  • 4 filety z dorsza
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por (biała część)
  • 5 ziarenek pieprzu
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok z 1  cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i cukier do smaku
wykonanie:
  • Filety myjemy i solimy,
  • Warzywa  myjemy, obieramy, marchew, pietruszkę i seler ścieramy  na grubej tarce, pora kroimy w plasterki,
  • Do gotującej się wody wkładamy warzywa i przyprawy, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu,
  • Dodajemy dorsza i gotujemy jeszcze 4–5 minut,
  • Rybę i warzywa wyjmujemy delikatnie,
  • polewamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.