Jak przyrządzić dzika?

Mięso z dzika przed przygotowaniem powinno skruszeć, czyli po wypatroszeniu przez kilka dni wiesza się go w chłodnym i przewiewnym miejscu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić dzika?
fot. Fotolia
Dzik to zwierzę bardzo często spotykane w lasach na terenie praktycznie całej Polski. Mięso z niego jest najczęściej przyrządzaną dziczyzną. Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą i mocnym aromatem. Jest twardsze od mięsa trzody chlewnej.  
 
Jak przyrządzić dzika?

Zanim przejdziemy do wybierania potrawy do której przeznaczymy mięso z dzika, musimy odpowiednio je przygotować:
  • Zabity dzik musi być szybko wypatroszony, a następnie powieszony w skórze w chłodnym i przewiewnym miejscu aby kruszał przez kilka dni.
  • Dziczyzna lepsza jest po przemrożeniu, bo niska temperatura przyśpiesza proces kruszenia.
  • Rozmrażamy je powoli,  wyjmujemy je z zamrażalnika dzień wcześniej, przenosimy do lodówki i czekamy, aż samo się rozmrozi.
  • Mięso ze starego dzika należy marynować w winie z dodatkiem jałowca, ziół i cebuli.
  • Mięso z młodych dzików wystarczy namoczyć w mleku i natrzeć kminkiem lub majerankiem, a przed pieczeniem naszpikować słoniną.
  • Smak dziczyzny najlepszy jest  jesienią i wczesną zimą.
  • Pasują do niej grzyby, owoce suszone i świeże  oraz zioła: ziarna jałowca, rozmaryn, czy tymianek.
Jakie potrawy przygotowujemy z dzika?

Jest wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z dzika:
  • Wszelkie potrawki i gulasze wychodzą bardzo aromatyczne i sycące jak na przykład makaron z dzikim sosem.
  • Pieczona szynka z dzika będzie nie lada rarytasem, którym zachwycą się nasi goście zwłaszcza przygotowana z jeżynami.
  • Duszone kawałki dziczyzny z dodatkiem piwa i buraków, zapewnią nam wyjątkowe doznania kulinarne.
  • Po za tym możemy przygotować z niego wędzone kiełbasy, szynki, czy pasztety.
Pasztet z dzika

Składniki:
  • 1,2 kg udźca dzika
  • 10 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 25 dag włoszczyzny
  • 5 dag smalcu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 5 jagód jałowca
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 5 jajek
  • Sól i pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
  • Skruszałe mięso dzika oczyszczamy dokładnie z błon i gotujemy razem z warzywami, przyprawami i grzybami, studzimy.
  • Wątróbkę krótko obsmażamy, studzimy .
  • Wszystkie składniki mielimy 3 razy.
  • Dodajemy obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,  jajka oraz przyprawy.
  • Wyrabiamy na jednolitą masę 3-5 minut.
  • Przekładamy do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.
  • Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.