Jak przyrządzić karkówkę?

Karkówkę możemy przyrządzić w formie kotletów, pieczeni, czy zrazów. Zawsze smakuje wspaniale.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić karkówkę?
fot. Fotolia
Karkówka to chętnie przyrządzane przez nas mięso. Dobrze przyrządzona jest pyszna i soczysta. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smakuje świetnie, a do tego jest prosta w przygotowaniu. Zaserwowana na codzienny obiad w towarzystwie ziemniaczków i surówki zapewni rodzinie sycący posiłek. Upieczona w całości podana z kluskami śląskimi, zasmażaną czerwoną kapustą i sosem będzie eleganckim daniem, którym zaskoczymy naszych gości.
 
Jak przyrządzić karkówkę?  

Kotlety z karkówki

Składniki:
  • 500 g karkówki
  • 4 łyżki majeranku
  • 1 małą główka czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia i marynowania
Wykonanie:
  • Mięso kroimy w plastry, lekko je rozbijamy z obu stron.
  • Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
  • Każdy kawałek karkówki solimy, nacieramy czosnkiem i posypujemy majerankiem.
  • Układamy w misce i dodajemy około 100 ml oleju.
  • Mięso przykrywamy folią i marynujemy około 1 godziny.
  • Rozgrzewamy patelnię, kotlety smażymy partiami po kilka minut na każdej stronie
Pieczona karkówka
  • Składniki:
  • 1 i ½ kg karkówki wieprzowej
  • 150 g pieczarek
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • Suszone borowiki
  • 1 śmietana
  • Olej
  • Sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek
 Wykonanie:
  • Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem, majerankiem i musztardą.
  • Suszone borowiki miksujemy i obsypujemy nimi karkówkę.
  • Pozostawiamy mięso w lodówce, na co najmniej jeden dzień.
  • Mięso następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego.  
  • Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 100 minut.
  • W połowie pieczenia dodajemy do mięsa dwie szklanki wody i  dokładamy podsmażone na patelni pieczarki.
  • Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego wymieszanego ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia.
 
Zrazy z karkówki
Składniki:
  • 6 plastrów karkówki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 papryka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
Wykonanie:
  • Duże plastry mięsa nacieramy roztartym z solą czosnkiem i pieprzem.
  • Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, 1/4 pokrojonej drobno cebuli, 2-3 łyżki wody i jajko.
  • Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Ogórki i paprykę kroimy w paski.
  • Na plastrach karkówki kładziemy masę mięsną, ogórki i paprykę, zawijamy i spinamy wykałaczkami.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki.
  • Dodajemy resztę pokrojonej cebuli.
  • Zalewamy wodą i dusimy do miękkości i doprawiamy do smaku.