Jak przyrządzić makaron ryżowy?

  • 2

Szukasz pomysłu na lekkie i smaczne danie? Wypróbuj makaronu ryżowego - wystarczy piętnaście minut, aby wyczarować pyszny obiad z jego udziałem! Sprawdź, jak go przygotować.

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Jak przyrządzić makaron ryżowy?
fot. Fotolia
Dietetyczny, bezpieczny dla alergików i banalnie prosty w przygotowaniu. Biorąc pod uwagę te zalety, trudno się dziwić, że makaron ryżowy coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Szczególnie, że wbrew pozorom wcale nie jest gumowaty, jak się powszechnie uważa. Jak się z nim obchodzić?

Jak przygotować makaron ryżowy?

Jeśli uwielbiasz szybkie i proste dania, to makaron ryżowy jest stworzony idealnie dla Ciebie. Zobacz, jak go ugotować, by móc wykorzystać go do obiadu i sałatek!

Opcja I – gotowanie

1. Odpowiednią porcję makaronu wrzuć do garnka lub miski.
2. Zagotuj wodę w czajniku, po czym zalej wrzątkiem makaron i przykryj całość przykrywką lub talerzem.
3. Czas zaparzania zależy od rodzaju makaronu: cienkie nitki potrzebują ok. 3 minut, wstążki ok. 5-7 minut, pozostałe kształty można trzymać dłużej lub ugotować metodą tradycyjną.
4. Gotowy makaron odcedź i zahartuj zimną wodą. Gotowe!

Uwaga: Tradycyjny (nie błyskawiczny) makaron ryżowy warto przed gotowaniem namoczyć w wodzie przez kilka, kilkanaście minut - do momentu, aż nieco zmięknie. Potem musisz go tylko odsączyć i gotowe!

Opcja II – smażenie

1. Rozgrzej tłuszcz (np. olej kokosowy lub sezamowy) na patelni lub w woku.
2. Ugotowany lub namoczony makaron dokładnie odsącz i wrzuć na patelnię.
3. Smaż krótko do momentu, aż się nie zarumieni. Pamiętaj: cienkie nitki potrzebują zaledwie paru chwil na podsmażenie!
4. Usmażony makaron przełóż na talerz. Gotowe!

Uwaga: Jeśli chcesz go przygotować z mięsem lub warzywami, wrzuć je na patelnię na samym początku a makaron dorzuć pod koniec smażenia. Wtedy unikniesz jego przypalenia!

Sałatka z makaronem ryżowym
Fot. Fotolia

Ryżowo – bardzo zdrowo!

Nie zawiera tłuszczu ani glutenu. Jest lekkostrawny, dzięki czemu mogą go jeść także małe dzieci i osoby starsze. A przede wszystkim – zawiera spore ilości węglowodanów złożonych, które zamiast odkładać się w boczkach, dostarczają mięśniom energii przez cały dzień. Skąd się bierze tyle cudowności w jednym makaronie?

Wszystko dzięki jego składowi, w którym możesz znaleźć wyłącznie mąkę ryżową (z białego lub brązowego ryżu) i wodę. Oczywiście w sytuacji, gdy sięgniesz po całkowicie podstawową jego wersję. W bogatszych często dodawana jest także tapioka (również bezpieczna dla alergików!) lub zielona herbata. Jak widać, w żadnym wypadku nie znajdziesz w nim jajek, dzięki czemu spokojnie mogą go jeść weganie lub osoby unikające jajek w swojej diecie.

Dania z makaronem ryżowym

Do czego można wykorzystać taki makaron? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się wyłącznie do dań kuchni azjatyckiej. Jeśli jednak jesteś fantem potraw tego typu, koniecznie wypróbuj przepisów na pad thai lub makaron smażony z dodatkiem orientalnych przypraw. Ugotowany możesz spokojnie wykorzystać jako dodatek do mięsa, zastępując tym samym ziemniaki lub kaszę.

Jednak to, co jest naprawdę godne uwagi to różnego rodzaju sałatki z makaronem ryżowym. Dlaczego? Ponieważ stanowi on świetny stabilizator i - w przeciwieństwie do standardowego makaronu - nie podnosi on tak kaloryczności tej potrawy. Co możesz wrzucić do takiej sałatki? Najlepiej będą pasowały ryby (łosoś, tołpyga, tuńczyk) i owoce morza (paluszki krabowe, krewetki, mini-ośmiorniczki, kalmary), jednak smak kurczaka w takiej sałatce również Cie nie zawiedzie!

Do tego oczywiście warzywa: bez obaw sięgaj po paprykę, pomidory, ogórka czy cebulę. Możesz także poeksperymentować z marchewką, porem oraz gotowanym brokułem. Na koniec koniecznie zadbaj o odpowiedni sos. Powinien być dość wyrazisty w smaku, dlatego dobrze sprawdzi się taki na bazie sosu sojowego lub teriyaki, jak również wszelkie odmiany sosu majonezowego. Najlepiej jest dobrać go do pozostałych składników (i własnych preferencji).

Próbowaliście już makaronu ryżowego? W jakich daniach najczęściej pojawia się na waszych stołach? Podzielcie się z nami Waszymi pomysłami na potrawy z wykorzystaniem tego makaronu! Zapraszamy!