Strona główna Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Mięsa « poprzedni | następny »
aninka - Porady kulinarne: Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Mistrz Kuchni
Artykuły: 69
zdjęcia: 1 z 1
Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jak przyrządzić smaczną, kruchą i delikatną cielęcinę?


Cielęcina jest zaliczana do białych, delikatnych mięs, ze względu na niską wartość energetyczną. Jeśli kupiona cielęcina ma barwę bladoróżową i biały tłuszcz, to znaczy że mięso jest młode i dobrej jakości. Bardziej czerwone mięso pochodzi ze starszych sztuk. Podstawowym sekretem cielęciny jest kruchość. Mostek cielęcy jest to kawałek mięsa przerośnięty tłuszczem, świetnie nadaję się do rolady i do faszerowania. Piekąc mostek cielęcy należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia podlewać go tłuszczem. Aby mięso nie wyschło, trzeba obłożyć je warzywami, podlać winem i piec pod przykryciem w temp. 190-200 stopni. Udziec cielęcy to mięso z tylnej, górnej części kończyny. Mięso jest zwarte i jędrne więc można dusić je i piec w jednym kawałku. Aby udziec był soczysty należy obłożyć go boczkiem. Udziec cielęcy należy piec w temp. 200 stopni.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane