Strona główna Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Mięsa « poprzedni | następny »
aninka - autor porady Jak przyrządzić smaczną cielęcinę? offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 69
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jak przyrządzić smaczną, kruchą i delikatną cielęcinę?


Cielęcina jest zaliczana do białych, delikatnych mięs, ze względu na niską wartość energetyczną. Jeśli kupiona cielęcina ma barwę bladoróżową i biały tłuszcz, to znaczy że mięso jest młode i dobrej jakości. Bardziej czerwone mięso pochodzi ze starszych sztuk. Podstawowym sekretem cielęciny jest kruchość. Mostek cielęcy jest to kawałek mięsa przerośnięty tłuszczem, świetnie nadaję się do rolady i do faszerowania. Piekąc mostek cielęcy należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia podlewać go tłuszczem. Aby mięso nie wyschło, trzeba obłożyć je warzywami, podlać winem i piec pod przykryciem w temp. 190-200 stopni. Udziec cielęcy to mięso z tylnej, górnej części kończyny. Mięso jest zwarte i jędrne więc można dusić je i piec w jednym kawałku. Aby udziec był soczysty należy obłożyć go boczkiem. Udziec cielęcy należy piec w temp. 200 stopni.

Komentarze do Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane