Strona główna Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Mięsa « poprzedni | następny »
aninka - Porady kulinarne: Jak przyrządzić smaczną cielęcinę? offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 69
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jak przyrządzić smaczną, kruchą i delikatną cielęcinę?


Cielęcina jest zaliczana do białych, delikatnych mięs, ze względu na niską wartość energetyczną. Jeśli kupiona cielęcina ma barwę bladoróżową i biały tłuszcz, to znaczy że mięso jest młode i dobrej jakości. Bardziej czerwone mięso pochodzi ze starszych sztuk. Podstawowym sekretem cielęciny jest kruchość. Mostek cielęcy jest to kawałek mięsa przerośnięty tłuszczem, świetnie nadaję się do rolady i do faszerowania. Piekąc mostek cielęcy należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia podlewać go tłuszczem. Aby mięso nie wyschło, trzeba obłożyć je warzywami, podlać winem i piec pod przykryciem w temp. 190-200 stopni. Udziec cielęcy to mięso z tylnej, górnej części kończyny. Mięso jest zwarte i jędrne więc można dusić je i piec w jednym kawałku. Aby udziec był soczysty należy obłożyć go boczkiem. Udziec cielęcy należy piec w temp. 200 stopni.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane