Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?

Jak przyrządzić smaczną, kruchą i delikatną cielęcinę?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak przyrządzić smaczną cielęcinę?
Cielęcina jest zaliczana do białych, delikatnych mięs, ze względu na niską wartość energetyczną. Jeśli kupiona cielęcina ma barwę bladoróżową i biały tłuszcz, to znaczy że mięso jest młode i dobrej jakości. Bardziej czerwone mięso pochodzi ze starszych sztuk. Podstawowym sekretem cielęciny jest kruchość. Mostek cielęcy jest to kawałek mięsa przerośnięty tłuszczem, świetnie nadaję się do rolady i do faszerowania. Piekąc mostek cielęcy należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia podlewać go tłuszczem. Aby mięso nie wyschło, trzeba obłożyć je warzywami, podlać winem i piec pod przykryciem w temp. 190-200 stopni. Udziec cielęcy to mięso z tylnej, górnej części kończyny. Mięso jest zwarte i jędrne więc można dusić je i piec w jednym kawałku. Aby udziec był soczysty należy obłożyć go boczkiem. Udziec cielęcy należy piec w temp. 200 stopni.