Strona główna Jak przyrządzić szparagi?

Jak przyrządzić szparagi?

Warzywa « poprzedni | następny »
Joanna109 - Porady kulinarne: Jak przyrządzić szparagi?

Kucharz
Artykuły: 13
zdjęcia: 1 z 1
Jak przyrządzić szparagi?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Gdy na grządkach pojawiają się długo oczekiwane szparagi warto wykorzystać je do gotowania, grillowania, pieczenia. Polecamy najciekawsze przepisy!


W polskiej kuchni szparagi często bywają niedoceniane, pora więc to zmienić. Zasmakujmy w nich, ze względu na wysoką wartość odżywczą, różnorodność i łatwość przyrządzania oraz niską kaloryczność (100g to jedynie 18 kcal). Warzywo to jest także uznawane za afrodyzjak.

Fakt, są one stosunkowo drogie, ale jest to następstwem ich trudnej uprawy, a zwłaszcza samych zbiorów. Sam sezon, bardzo krótki robi też swoje.

Bogactwo właściwości


Pierwotnie szparagi wykorzystywano w celach leczniczych. Mają bowiem działanie moczopędne, ułatwiają trawienie, są lekkostrawne, korzystne przy nadciśnieniu, chorobach nerek i układu krążenia. Mają dużo witaminy C, kwasu foliowego i karotenu – przez co poprawiają koloryt skóry. Zawierają także w swoim składzie inne cenne pierwiastki, jak potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor i jod.

Jak kupować?

Należy zwrócić uwagę przede wszystkim czy są świeże. Można to poznać patrząc na ich końcówki. Jeśli są wilgotne, a nie suche, a całe szparagi łatwo się łamią to znaczy, że możemy je kupić. Pamiętajmy, że te paczkowane w sklepach zazwyczaj takie nie są. W celu zakupu wybierzmy się, więc na bazarek lub do zaufanego sklepu.

Jak przyrządzić?

Wyróżniamy 2 rodzaje: białe i zielone (intensywniejsze w smaku). Te pierwsze należy obrać, pamiętając, że zawsze robimy to z góry na dół. W tym celu można posłużyć się zwykłą skrobaczką do warzyw i owoców.

Możemy je ugotować, wkładając pionowo do wrzącej wody (białych nie trzeba solić) np. z dodatkiem cukru i soku z cytryny i gotując 10-15min (zielone 3-4 min). Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Jeśli są miękkie, to znaczy, że są już gotowe (sprawdzamy za pomocą widelca – powinien się łatwo wbijać).

Możemy także ugotować szparagi na parze, co pozwoli na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że na parze, gotujemy je krócej i zawsze pod przykryciem.

Kolejnym rozwiązaniem jest pieczenie – skropione oliwą, posypane przyprawami i zawinięte w folię.

W Polsce, częściej spotykane i wykorzystywane są te białe. Można je też jeść na surowo.

Jak podawać?

Pod aromatycznymi sosami, polane masełkiem i bułką tartą lub w formie kremu.

Zobacz także: Przepisy na sosy do szparagów


Polecamy najciekawsze pomysły naszych użytkowników!

Razowe naleśniki z grilla ze szparagami
- pomysł na grilla Superbaby

Szparagi pod beszamelem Eli - czyli klasycznie, proponuje eli_555

Lasagne z kurczakiem i szparagami to wyjątkowe połączenie thegrooba: lasagne, kurczak, szparagi i winno-śmietanowy sos.

Szparagowa z waflami - czyli pyszna zupka Babcigramolki z zielonych szparagów,

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym JaNiny z dodatkiem polskiego oscypka,

Szparagi konserwowe - czyli prosty pomysł Agi24 na przedłużenie krókiego szaragowego sezonu,

Szparagi z kurczakiem w muszlach Berniki z mozarelką, parmezanem i białym winem.

Sałatka ze szparagami i orzechami pekan - niecodzienną sałatkę proponuje nam Fabkajafab

Quiche z pomidorami i szparagami czyli szparagi w kuchni francuskiej wg Fuksji.


A więc do dzieła!

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak przyrządzić szparagi?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane