Jak przyrządzić szparagi?

  • 1

Gdy na grządkach pojawiają się długo oczekiwane szparagi warto wykorzystać je do gotowania, grillowania, pieczenia. Polecamy najciekawsze przepisy!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak przyrządzić szparagi?
W polskiej kuchni szparagi często bywają niedoceniane, pora więc to zmienić. Zasmakujmy w nich, ze względu na wysoką wartość odżywczą, różnorodność i łatwość przyrządzania oraz niską kaloryczność (100g to jedynie 18 kcal). Warzywo to jest także uznawane za afrodyzjak.

Fakt, są one stosunkowo drogie, ale jest to następstwem ich trudnej uprawy, a zwłaszcza samych zbiorów. Sam sezon, bardzo krótki robi też swoje.

Bogactwo właściwości

Pierwotnie szparagi wykorzystywano w celach leczniczych. Mają bowiem działanie moczopędne, ułatwiają trawienie, są lekkostrawne, korzystne przy nadciśnieniu, chorobach nerek i układu krążenia. Mają dużo witaminy C, kwasu foliowego i karotenu – przez co poprawiają koloryt skóry. Zawierają także w swoim składzie inne cenne pierwiastki, jak potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor i jod.

           szparagi

Jak kupować?

Należy zwrócić uwagę przede wszystkim czy są świeże. Można to poznać patrząc na ich końcówki. Jeśli są wilgotne, a nie suche, a całe szparagi łatwo się łamią to znaczy, że możemy je kupić. Pamiętajmy, że te paczkowane w sklepach zazwyczaj takie nie są. W celu zakupu wybierzmy się, więc na bazarek lub do zaufanego sklepu.

Jak przyrządzić?

Wyróżniamy 2 rodzaje: białe i zielone (intensywniejsze w smaku). Te pierwsze należy obrać, pamiętając, że zawsze robimy to z góry na dół. W tym celu można posłużyć się zwykłą skrobaczką do warzyw i owoców.

Możemy je ugotować, wkładając pionowo do wrzącej wody (białych nie trzeba solić) np. z dodatkiem cukru i soku z cytryny i gotując 10-15min (zielone 3-4 min). Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Jeśli są miękkie, to znaczy, że są już gotowe (sprawdzamy za pomocą widelca – powinien się łatwo wbijać).

Możemy także ugotować szparagi na parze, co pozwoli na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że na parze, gotujemy je krócej i zawsze pod przykryciem.

Kolejnym rozwiązaniem jest pieczenie – skropione oliwą, posypane przyprawami i zawinięte w folię.

W Polsce, częściej spotykane i wykorzystywane są te białe. Można je też jeść na surowo.

          szparagi

Jak podawać?

Pod aromatycznymi sosami, polane masełkiem i bułką tartą lub w formie kremu.
 
Jak najlepiej spożywać szparagi? W jakiej postaci są najsmaczniejsze?
 
Szparagi najsmaczniejsze są gotowane w wodzie bądź na parze. Bez żadnych dodatków smakują chrupiąco i soczyście. Idealnie komponują się również podane z bułką tartą, która to jest podsmażona na maśle. Skropione sokiem z cytryny działają niczym afrodyzjak.
 
Osoby, które cierpią na dnę moczanową lub kamienie nerkowe powinny unikać jedzenia szparagów. Ze względu na dużą ilość puryn, w organizmie człowieka gromadzi się wiele kwasu moczanowego. To właśnie jest szkodliwe dla osób z tymi dwiema chorobami. Szparagów powinny także unikać osoby, które mają problem z wypróżnianiem, ponieważ warzywo to może powodować wzdęcia.
 
Szparagi zawierają duże ilości kwasu foliowego. Kwas ten obniża ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka do minimum. Dlatego zaleca się kobietom w ciąży spożywanie szparagów. Co więcej, zaspokajają zapotrzebowanie na składniki mineralne oraz witaminy, które w trakcie ciąży są niezbędne. To samo się tyczy kobiet, które karmią piersią. Badania dowodzą, że jedzenie szparagów pomaga uzupełnić niedobory wapnia. Wapń z kolei to pierwiastek, który dla prawidłowego rozwoju dziecka jest praktycznie niezbędny.

          szparagi
 
Po spożyciu szparagów możemy zauważyć, że nasz mocz ma nieprzyjemny zapach. Nie ma się jednak czym martwić.  Rozkład substancji zawartych w szparagach powoduje charakterystyczne, odrażające zapachy. Są one wydzielana przez większość osób, które spożywają szparagi. Tylko niektórzy jednak są w stanie je wyczuć.
 
Zaletą szparagów jest na pewno to, że są lekkostrawne i niskokaloryczne. Szparagi są zdrowe i naprawdę bardzo pyszne, ale sezonowe. Wiosną na rynku to właśnie szparagi będą jednym z pierwszych warzyw, które pojawią się na straganach. 

Zobacz także: Przepisy na sosy do szparagów


Polecamy najciekawsze pomysły naszych użytkowników!

Razowe naleśniki z grilla ze szparagami - pomysł na grilla Superbaby

Szparagi pod beszamelem Eli - czyli klasycznie, proponuje eli_555

Lasagne z kurczakiem i szparagami to wyjątkowe połączenie thegrooba: lasagne, kurczak, szparagi i winno-śmietanowy sos.

Szparagowa z waflami - czyli pyszna zupka Babcigramolki z zielonych szparagów,

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym JaNiny z dodatkiem polskiego oscypka,

Szparagi konserwowe - czyli prosty pomysł Agi24 na przedłużenie krókiego szaragowego sezonu,

Szparagi z kurczakiem w muszlach Berniki z mozarelką, parmezanem i białym winem.

Sałatka ze szparagami i orzechami pekan - niecodzienną sałatkę proponuje nam Fabkajafab
Quiche z pomidorami i szparagami czyli szparagi w kuchni francuskiej wg Fuksji.


A więc do dzieła!