Strona główna Jak przyrządzić szparagi?

Jak przyrządzić szparagi?

Warzywa « poprzedni | następny »
Joanna109 - Porady kulinarne: Jak przyrządzić szparagi? offline

Kucharz
Artykuły: 13
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak przyrządzić szparagi?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Gdy na grządkach pojawiają się długo oczekiwane szparagi warto wykorzystać je do gotowania, grillowania, pieczenia. Polecamy najciekawsze przepisy!


W polskiej kuchni szparagi często bywają niedoceniane, pora więc to zmienić. Zasmakujmy w nich, ze względu na wysoką wartość odżywczą, różnorodność i łatwość przyrządzania oraz niską kaloryczność (100g to jedynie 18 kcal). Warzywo to jest także uznawane za afrodyzjak.

Fakt, są one stosunkowo drogie, ale jest to następstwem ich trudnej uprawy, a zwłaszcza samych zbiorów. Sam sezon, bardzo krótki robi też swoje.

Bogactwo właściwości


Pierwotnie szparagi wykorzystywano w celach leczniczych. Mają bowiem działanie moczopędne, ułatwiają trawienie, są lekkostrawne, korzystne przy nadciśnieniu, chorobach nerek i układu krążenia. Mają dużo witaminy C, kwasu foliowego i karotenu – przez co poprawiają koloryt skóry. Zawierają także w swoim składzie inne cenne pierwiastki, jak potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor i jod.

Jak kupować?

Należy zwrócić uwagę przede wszystkim czy są świeże. Można to poznać patrząc na ich końcówki. Jeśli są wilgotne, a nie suche, a całe szparagi łatwo się łamią to znaczy, że możemy je kupić. Pamiętajmy, że te paczkowane w sklepach zazwyczaj takie nie są. W celu zakupu wybierzmy się, więc na bazarek lub do zaufanego sklepu.

Jak przyrządzić?

Wyróżniamy 2 rodzaje: białe i zielone (intensywniejsze w smaku). Te pierwsze należy obrać, pamiętając, że zawsze robimy to z góry na dół. W tym celu można posłużyć się zwykłą skrobaczką do warzyw i owoców.

Możemy je ugotować, wkładając pionowo do wrzącej wody (białych nie trzeba solić) np. z dodatkiem cukru i soku z cytryny i gotując 10-15min (zielone 3-4 min). Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Jeśli są miękkie, to znaczy, że są już gotowe (sprawdzamy za pomocą widelca – powinien się łatwo wbijać).

Możemy także ugotować szparagi na parze, co pozwoli na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że na parze, gotujemy je krócej i zawsze pod przykryciem.

Kolejnym rozwiązaniem jest pieczenie – skropione oliwą, posypane przyprawami i zawinięte w folię.

W Polsce, częściej spotykane i wykorzystywane są te białe. Można je też jeść na surowo.

Jak podawać?

Pod aromatycznymi sosami, polane masełkiem i bułką tartą lub w formie kremu.

Zobacz także: Przepisy na sosy do szparagów


Polecamy najciekawsze pomysły naszych użytkowników!

Razowe naleśniki z grilla ze szparagami
- pomysł na grilla Superbaby

Szparagi pod beszamelem Eli - czyli klasycznie, proponuje eli_555

Lasagne z kurczakiem i szparagami to wyjątkowe połączenie thegrooba: lasagne, kurczak, szparagi i winno-śmietanowy sos.

Szparagowa z waflami - czyli pyszna zupka Babcigramolki z zielonych szparagów,

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym JaNiny z dodatkiem polskiego oscypka,

Szparagi konserwowe - czyli prosty pomysł Agi24 na przedłużenie krókiego szaragowego sezonu,

Szparagi z kurczakiem w muszlach Berniki z mozarelką, parmezanem i białym winem.

Sałatka ze szparagami i orzechami pekan - niecodzienną sałatkę proponuje nam Fabkajafab

Quiche z pomidorami i szparagami czyli szparagi w kuchni francuskiej wg Fuksji.


A więc do dzieła!

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak przyrządzić szparagi?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane