Strona główna Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?

rozmarzona.marzena - Porady kulinarne: Jak rozpuścić czekoladę? offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 31
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Jak rozpuścić czekoladę?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Podpowiadam 3 proste sposoby na stopienie i rozpuszczenie czekolady!


1. W piekarniku – połamaną czekoladę umieść w żaroodpornej misce i włóż do słabo (około 60 stopni) nagrzanego piekarnika. Zamieszaj raz lub dwa, dopóki czekolada nie będzie roztopiona i gładka. Zajmuje to około 10-15 minut.

2. W kuchence mikrofalowej – pokruszoną czekoladę w żaroodpornej misce wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewamy na średniej mocy w 15 sekundowych interwałach, mieszając między podgrzewaniami, aż czekolada będzie gładka i roztopiona.

3. W kąpieli wodnej – miseczkę umieszczamy nad naczyniem z gotującą się nad wolnym ogniem wodą. Miseczka nie powinna dotykać wody. Okazjonalnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej faktury czekolady.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak rozpuścić czekoladę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane