Jak rozpuścić czekoladę?

Podpowiadam 3 proste sposoby na stopienie i rozpuszczenie czekolady!

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Jak rozpuścić czekoladę?
1. W piekarniku – połamaną czekoladę umieść w żaroodpornej misce i włóż do słabo (około 60 stopni) nagrzanego piekarnika. Zamieszaj raz lub dwa, dopóki czekolada nie będzie roztopiona i gładka. Zajmuje to około 10-15 minut.

2. W kuchence mikrofalowej – pokruszoną czekoladę w żaroodpornej misce wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewamy na średniej mocy w 15 sekundowych interwałach, mieszając między podgrzewaniami, aż czekolada będzie gładka i roztopiona.

3. W kąpieli wodnej – miseczkę umieszczamy nad naczyniem z gotującą się nad wolnym ogniem wodą. Miseczka nie powinna dotykać wody. Okazjonalnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej faktury czekolady.