Jak suszyć brzoskwinie?

Owoce możemy suszyć na słońcu, w specjalnej maszynie do suszenia lub po prostu w piekarniku. W zależności od grubości kawałków i ich wilgotności suszenie może trwać nawet do 16 godzin.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak suszyć brzoskwinie?
fot. Fotolia
Suszenie jest taką metodą przetwarzania owoców, która pozwala zachować ich cenne wartości odżywcze. Dlatego warto po nie sięgać, kiedy pojawi się nagła ochota na przekąskę.

Bez problemu kupicie suszone brzoskwinie w sklepie, jednak my zdecydowanie polecamy... wysuszyć je w domu. Macie wtedy pewność co do sposobu ich przygotowania oraz jakości suszu.

Ponadto suszone w warunkach domowych brzoskwinie pozbawione są konserwantów, sztucznych barwników, no i najważniejsze - wyśmienicie smakują i nieziemsko pachną.

Owoce można suszyć na słońcu, jednak wtedy w grę wchodzi zależność od pogody. Można również skorzystać ze specjalnych urządzeń do suszenia - nie każdy jednak taką posiada (lub może sobie na nią pozwolić). Najprostszą, najłatwiej dostępną metodą, dającą naprawdę zadowalające efekty jest suszenie w piekarniku. Jak to zrobić?

Jak suszyć brzoskwinie w piekarniku?
  • Brzoskwinie należy umyć, wyciągnąć z nich pestkę i pokroić na mniejsze kawałki
  • Ułożyć w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Początkowo suszymy w temperaturze 40 stopni, pod koniec suszenia zwiększamy temperaturę do 60 stopni
  • Brzoskwinie suszymy od 8 do 16 godzin - przez cały czas pamiętajmy o zostawieniu uchylonych drzwiczek od piekarnika, aby wilgoć mogła parować
  • Suszone owoce przechowujemy w szczelnych opakowaniach, (najlepiej w słoikach), tak, aby do środka nie dostawała się wilgoć