Jak suszyć orzechy włoskie?

Orzechy włoskie suszymy w przewiewnym miejscu w lnianym woreczku do całkowitego pozbycia się wilgoci.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak suszyć orzechy włoskie?
fot. Fotolia
Orzechy włoskie to znakomite źródło białka i kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świeże orzechy, zerwane prosto z drzewa, zanim zostaną skonsumowane, muszą zostać wysuszone.

Jak wysuszyć orzechy włoskie?
  • Zbieraj orzechy włoskie, kiedy ich skórka jest zielona i błyszcząca
     
  • Obierz orzechy używając nożyka. Pamiętaj, aby zabezpieczyć ręce gumowymi rękawiczkami
     
  • Umyj i osusz obrane orzechy
     
  • Susz orzechy w przewiewnym i suchym miejscu; możesz wykorzystać płócienną torbę / worek lub... pończochy; w sezonie letnim zapakowane orzechy należy powiesić na słońcu, najlepiej w miejscu gdzie będzie miał przewiew
     
  • Kiedy rozpocznie się sezon grzewczy, zapakowane w ten sam sposób orzechy porozkładaj w ciepłych miejscach: koło kominka, pieca, rur; możesz powiesić je również koło kaloryfera. Najważniejsze aby było to ciepłe, a jednocześnie suche miejsce
     
  • Po wysuszeniu, orzechy przechowuj w zamkniętym pojemniku lub w lnianym woreczku. Do przechowywania orzechów sprawdzi się również papierowa torba.

Właściwości orzechów włoskich

Wprowadzenie do diety orzechów włoskich pozwala ograniczyć niezdrowe przekąski (nie tylko wśród dzieci) - warto spróbować! Ponadto ich właściwości są imponujące:
  • Wykazują działanie grzybobójcze i przeciwzapalne
     
  • Zawartość kwasu foliowego i magnezu wpływa na poprawienie funkcjonowania układu nerwowego
     
  • Dzięki zawartości kwasów omega – 3 usprawniają pracę mózgu
     
  • Witaminy A i E oraz koenzym Q10 wpływają pozytywnie na kondycję i wygląd skóry