Jak ugotować brukselkę?

Brukselka to jedno z najzdrowszych warzyw. Co zrobić, by pozbyć się jej gorzkiego smaku?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować brukselkę?
Brukselka to zdecydowanie zimowe warzywo i powinno się ją zbierać z krzaków dopiero po pierwszych przymrozkach, bo to właśnie niskie temperatury zabijają w brukselce goryczkę.

Świeżą brukselkę należy oczyścić, umyć i przesuszyć. Ostrym nożesz naciąć ją na czubku na krzyż. Potem na noc schować do zamrażarki. Następnego dnia zmrożona brukselkę po prostu gotujemy.

Dobrym rozwiązaniem jest zakup mrożonej brukselki - nie trzeba już jej czyścić i można od razu ją ugotować.

Brukselka gotowana na parze również straci sporo goryczki.

Dobrze jest także do wody, w której gotujemy brukselkę dodać odrobinę cukru, który złagodzi smak goryczki. Jak również dodatek mleka do wody zabije gorzki smak brukselki.

Brukselkę zawsze gotuj w odkrytym garnku, wtedy wszystkie nieprzyjemne zapachy się ulotnią razem z parą.