Strona główna Jak ugotować brukselkę?

Jak ugotować brukselkę?

hgg - Porady kulinarne: Jak ugotować brukselkę?

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Jak ugotować brukselkę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Brukselka to jedno z najzdrowszych warzyw. Co zrobić, by pozbyć się jej gorzkiego smaku?


Brukselka to zdecydowanie zimowe warzywo i powinno się ją zbierać z krzaków dopiero po pierwszych przymrozkach, bo to właśnie niskie temperatury zabijają w brukselce goryczkę.

Świeżą brukselkę należy oczyścić, umyć i przesuszyć. Ostrym nożesz naciąć ją na czubku na krzyż. Potem na noc schować do zamrażarki. Następnego dnia zmrożona brukselkę po prostu gotujemy.

Dobrym rozwiązaniem jest zakup mrożonej brukselki - nie trzeba już jej czyścić i można od razu ją ugotować.

Brukselka gotowana na parze również straci sporo goryczki.

Dobrze jest także do wody, w której gotujemy brukselkę dodać odrobinę cukru, który złagodzi smak goryczki. Jak również dodatek mleka do wody zabije gorzki smak brukselki.

Brukselkę zawsze gotuj w odkrytym garnku, wtedy wszystkie nieprzyjemne zapachy się ulotnią razem z parą.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak ugotować brukselkę?  
Gość

Ania
gość

2008-08-08 08:31
Czy brukselkę obiera się w jakiś szczególny sposób? Gdzie nie czytam o brukselce to porusza się "problem" obierania. Ja odcinam twardy ogonek i niektóre listki z wierzchu odrywam jeśli są brzydkie i przyznam szczerze, że nie jest to problemowe zajęcie. Czy ja może źle to robię? o_O gdzie tkwi problem z obieraniem brukselki?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aronia
gość

2008-09-03 18:13
Uciac ogonek,oberwac listki i naciac na krzyz.Wrzucac do wrzacej,posolonej i lekko poslodzonej wody.Ugotowac tak,aby pozostala jedrna,dokladnie osaczyc,troche odparowac i wrzucic na patelnie z rozgrzanym maslem.Obsmazyc,mozna nawet lekko przypalic(ja lubie;-).Polecam tez brukselke z jogurtem(np.do popijania).B.fajnie sie komponuja razem.
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb

2008-11-03 19:15
Ja się zastanawiam czy chciałbym pozbyć się goryczki z brukselki... Razem z goryczką dopiero jest smaczek ;)
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule

2008-11-20 20:49
kayleb napisał(a):

Ja się zastanawiam czy chciałbym pozbyć się goryczki z brukselki... Razem z goryczką dopiero jest smaczek ;)


ja tez lubie ta goryczke :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sic!
gość

2009-01-19 20:52
cukier powoduje dodatkowe gazy :))
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sic!
gość

2009-01-19 20:54
sic! napisał(a):

cukier powoduje dodatkowe gazy :))

poza tym brukselka ma smakowac jak brukselka a nie jak cos co nia nie jest a obieranie dzizus to kapusta wiec obierac tak jak kapuste przyciac dupke i zdjac kilka listkow coz to za problem ??? :))))))
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

teściowa
gość

2009-02-28 17:36
hehe dobre
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

merrick
gość

2011-06-22 10:33
A JA NIENAWIDZĘ BRUKSELKI. DZIADOSTWO.ZDROWSZY JEST SZPINAK. MA WIĘCEJ WITAMIN.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Maiki
gość

2011-11-13 11:16
Najwięcej witaminy maja Nasze dziewczyny :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lukasz
gość

2012-01-03 22:55
z obieraniem to bardziej chyba chodzi, ze potrzeba na to duzo czasu.... I na zdjete liscie potrzeba wiekszego pojemnika niz na brukselki xD
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane