Strona główna Jak ugotować brukselkę?

Jak ugotować brukselkę?

hgg - Porady kulinarne: Jak ugotować brukselkę? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak ugotować brukselkę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Brukselka to jedno z najzdrowszych warzyw. Co zrobić, by pozbyć się jej gorzkiego smaku?


Brukselka to zdecydowanie zimowe warzywo i powinno się ją zbierać z krzaków dopiero po pierwszych przymrozkach, bo to właśnie niskie temperatury zabijają w brukselce goryczkę.

Świeżą brukselkę należy oczyścić, umyć i przesuszyć. Ostrym nożesz naciąć ją na czubku na krzyż. Potem na noc schować do zamrażarki. Następnego dnia zmrożona brukselkę po prostu gotujemy.

Dobrym rozwiązaniem jest zakup mrożonej brukselki - nie trzeba już jej czyścić i można od razu ją ugotować.

Brukselka gotowana na parze również straci sporo goryczki.

Dobrze jest także do wody, w której gotujemy brukselkę dodać odrobinę cukru, który złagodzi smak goryczki. Jak również dodatek mleka do wody zabije gorzki smak brukselki.

Brukselkę zawsze gotuj w odkrytym garnku, wtedy wszystkie nieprzyjemne zapachy się ulotnią razem z parą.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak ugotować brukselkę?  
Gość

Ania
gość

2008-08-08 08:31
Czy brukselkę obiera się w jakiś szczególny sposób? Gdzie nie czytam o brukselce to porusza się "problem" obierania. Ja odcinam twardy ogonek i niektóre listki z wierzchu odrywam jeśli są brzydkie i przyznam szczerze, że nie jest to problemowe zajęcie. Czy ja może źle to robię? o_O gdzie tkwi problem z obieraniem brukselki?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aronia
gość

2008-09-03 18:13
Uciac ogonek,oberwac listki i naciac na krzyz.Wrzucac do wrzacej,posolonej i lekko poslodzonej wody.Ugotowac tak,aby pozostala jedrna,dokladnie osaczyc,troche odparowac i wrzucic na patelnie z rozgrzanym maslem.Obsmazyc,mozna nawet lekko przypalic(ja lubie;-).Polecam tez brukselke z jogurtem(np.do popijania).B.fajnie sie komponuja razem.
Skomentuj
Oceń:
0
kayleb

kayleb
offline

2008-11-03 19:15
Ja się zastanawiam czy chciałbym pozbyć się goryczki z brukselki... Razem z goryczką dopiero jest smaczek ;)
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-11-20 20:49
kayleb napisał(a):

Ja się zastanawiam czy chciałbym pozbyć się goryczki z brukselki... Razem z goryczką dopiero jest smaczek ;)


ja tez lubie ta goryczke :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sic!
gość

2009-01-19 20:52
cukier powoduje dodatkowe gazy :))
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sic!
gość

2009-01-19 20:54
sic! napisał(a):

cukier powoduje dodatkowe gazy :))

poza tym brukselka ma smakowac jak brukselka a nie jak cos co nia nie jest a obieranie dzizus to kapusta wiec obierac tak jak kapuste przyciac dupke i zdjac kilka listkow coz to za problem ??? :))))))
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

teściowa
gość

2009-02-28 17:36
hehe dobre
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

merrick
gość

2011-06-22 10:33
A JA NIENAWIDZĘ BRUKSELKI. DZIADOSTWO.ZDROWSZY JEST SZPINAK. MA WIĘCEJ WITAMIN.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Maiki
gość

2011-11-13 11:16
Najwięcej witaminy maja Nasze dziewczyny :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lukasz
gość

2012-01-03 22:55
z obieraniem to bardziej chyba chodzi, ze potrzeba na to duzo czasu.... I na zdjete liscie potrzeba wiekszego pojemnika niz na brukselki xD
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane