Strona główna Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?

Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?

hgg - Porady kulinarne: Kukurydza - jak ugotować świeże kolby? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Kukurydza najbardziej kojarzy się nam z tą z puszki. My jednak proponujemy spróbować świeżych gotowanych kolb!


Do gotowania używa się kukurydzy cukrowej. Kupując świeżą zwróć uwagę na to, by kolba była jasnożółta i miękka w dotyku. Tylko taka kukurydza będzie smaczna.

Jak ugotować kukurydze?
1. Kolbę kukurydzy oczyść z liście i umyj w zimnej wodzie.
2. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryć kolby. Dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, wtedy kukurydza zachowa swój naturalny kolor. Nigdy nie dodawaj do gotowanie soli, bo ziarenka stwardnieją!
3. Kukurydze gotuj do miękkości - z reguły ok. 10-20 minut. Po tym czasie kukurydza zaczyna twardnieć. Najlepiej odłupać jedno ziarenko i spróbować, czy już jest dobra.
4. Ugotowaną kukurydzę obłóż płatkami masła i delikatnie posól.

Pycha!

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?  
Gość

a
gość

2008-07-17 06:08
niedobre
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gh
gość

2008-07-23 16:54
a napisał(a):

niedobre

Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

lenka
gość

2008-08-27 18:48
za dlugo... powinno sie gotowac 10 minut na pol slonej i pol slodkiej wodzie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Burmistrz
gość

2008-08-28 05:50
Lepiej przygotować pożądny obiad zamiast gotować dwie godyiny kolbę kukurydzy...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sandra
gość

2008-07-23 16:53
wrzucam na wżąteki gotuje 40 min
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

EWa
gość

2008-09-07 13:46
sandra napisał(a):

wrzucam na wżąteki gotuje 40 min

Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

aaaaa
gość

2008-09-07 13:46
sandra napisał(a):

wrzucam na wżąteki gotuje 40 min

Sandra wrzątek przez RZ
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BURMISTRZ
gość

2008-09-19 13:27
NAZYWAM SIE BURMISTRZ I JESTEM STUKNIĘTY HHHHEEEE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jojo
gość

2008-10-09 20:10
lolo
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewa
gość

2008-10-16 13:06
A ja słyszałam że do gotowania dodać trzeba mleko żeby była miękka
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

martel
gość

2009-06-25 16:52
NIC z tego nie rozumiem, jedni gotują 10 min. a inni kilka razy dłużej ??
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

babcia basia
gość

2009-07-13 19:46
ja zawsze wrzucam sode i gotuje ok 6-7 min i jest przepyszna
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

WERA 512 :) ...
gość

2009-07-14 12:38
wyszły super PYSZNE !!!! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ROKI 5126 :) ,,,
gość

2009-07-14 12:41
MASZ RACJĘ
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

dfsf
gość

2009-07-16 20:29
BEEEEEEEEEEEEEEEE :D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Ventura
gość

2009-07-31 13:39
Bardzo pomocny. Dzięki :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jojo
gość

2009-08-01 16:51
uuuuuuuuuuu
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Jimmi
gość

2009-08-17 17:41
ja wrzucam kolbe na osolona wode i gotuje okolo 45min, jest bardzo mieka i soczysta. nie dodaje cukru dla mnie juz jest wystarczajaco slodka, ale to kwestia smaku. moze nastepny, razem dodam cukier. na innej stronie jest napisane ze nalezy gotowac okolo 8-10 min w przeciwnym wypadku twardnieje i trzeba gotowac dlugo, czy ktos tak juz robil jesli tak niech napisze cos o tym...pozdro dla kukurydzomaniakow;D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Szafirowy Włoch
gość

2009-08-18 20:37
TO JAK TO WKOŃCU UGOTOWAĆ?
ILE CZASU W GOTOWANE WODZIE?
WODA MA BYC SLONA CZY SLODKA?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Alicja
gość

2009-08-21 09:55
Nie wiem, skąd wy macie te "porady" - szczerze, bardzo mnie rozśmieszyły. ;)

Wcale nie trzeba gotować kilkadziesiąt minut. Napiszę, jak ja to robię:
1. Do garnka trzeba oczywiście wlać wodę. xP
2. Wsypujemy ok. 2-3 łyżeczek soli, 1 łyżeczkę cukru oraz dodajemy 2 łyżeczki masła.
3. Wkładamy kolbę. Czekamy aż woda się zagotuje, wtedy wyłączamy.
4. Zostawiamy kukurydzę w garnku jeszcze na około 2-3 minuty.

I mamy gotową koblbę. Testowane na mnie i na mojej rodzinie, nikt nie umarł.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

r
gość

2009-09-05 15:37
Proszę powiedzcie jak ugotować kukurydzę
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Silver
gość

2009-09-06 20:56
Jestem zawodowym kucharzem i nie raz gotowałem kukurydzę a więc powiem Wam, że powinno ją się gotować 10minut z 1łyżeczką cukru na 2l wody.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-09-09 11:18
zamiast porady lekko zgłupiałam,zrobię po swojemu,czyli na wyczucie,a potem napiszę jak wyszło
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

pdfsty5ry
gość

2009-09-22 17:47
kuuuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkkkuuuuryca być dobra móś być
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jhjhjhjhjhjhjhjhjhjhjhjh
gość

2009-09-22 17:48
ji ew44444444444443ujm
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

żul^@n^n$$$$$$$
gość

2009-09-26 15:45
o boże jakie to jest.....
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BIELASSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
gość

2009-10-18 15:49
kij wie dopiero robie xd
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BielaSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
gość

2009-10-18 15:51
no i gites majonez
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zabka
gość

2009-10-19 22:28
Ja gotuję 24h na dobe i nie odcedzam wody:D mniam pychota
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nnjfdsghzdfig
gość

2009-10-30 23:07
głupie.Płci nie mam, bo nie wiem.A ty mi powiesz jaką mam??dawaj w kometarzach.Przeciesz chyba każdy wie jaką ma płeć ,dalczego janie wiem. Niech mi ktoś powie.Szkole jest taka dz....ka , k...wa.Pole dałem bo tżeba było dać.Ale dałem byle jak.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

fgfgfgff
gość

2010-07-06 12:43
bleeeeeeeeeeeee
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Jakub
gość

2010-07-14 17:21
ja gotuje 20
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaa
gość

2010-07-27 19:56
jak gotuję 6-8 minut to dalej jest twarda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Andrzej.
gość

2010-07-29 18:35
właśnie jem i jest mniam.... wody w ogóle nie soliłam ani nie słodziłam.... wrzuciła, do zimnej wody na ok 15 min i jest git majonez
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Beti
gość

2010-08-12 23:16
Wcale nie trzeba gotować 2 godziny tylko 10 minut w nie osolonej wodzie pod przykryciem, pózniej odstawić garnek i zostawić na następne 10 minut.Podawać posmarowaną masełkiem i posypaną odrobiną soli :-) Zapewniam że będzie smakować.Pozdrawiam i smacznego.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2010-08-16 16:19
ja gotuję jakieś 5-7min, tyle tylko aby ziarna zmiękły. Woda nie solona i nie słodzona. Im dłużej gotujesz tym twardsza kukurydza. Najlepiej prosto do wrzątku i osolić po wyjęciu. Uwielbiam też posmarować ją delikatnie masłem. Mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

d0mins
gość

2010-08-18 15:54
20 min się gotuje trochę cukru cytryna i gitara !!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kucharka po mamusi..
gość

2010-08-26 20:32
Moim zdaniem to nawet 40 minut to za mało. Godzina to idealny czas,
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

TWAARDA !!
gość

2010-08-29 16:48
ja gotuje 15-20 i nadal twarda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2010-09-04 19:13
ohyda do szpitala trafiłam przez to !!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

antonina
gość

2010-09-13 19:42
najlepiej nasikaćdo garnka - będzie miała naprawdę złoty kolor :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

fasola
gość

2010-09-22 20:49
trochę soli trochę cukru zagotuję wodę wrzucę i wyjmę i zobaczę co wyjdzię .ęęęęę
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bu
gość

2010-10-16 20:05
minimum godzinę ! nie słuchaj bajek 10 min dla kukurydzy to stanowvczo za mało - nawet miekkie ziemniaki się dłużej gotuje. Po godzinie gotowania sprawdz wykałaczką czy jest miękka - jesli nie gotuj dalej i kontroluj co 15 min - kiedyś gotowałem prawie dwie godziny ale wyszła mięciuteńka. Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bartek
gość

2011-07-20 16:36
należy gotować ze 30-40min a po ugotowaniu trzymać w gorącej wodzie ok.1-2godz.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nmy
gość

2011-07-28 12:41
Gotować kolbę kukurydz do 10min we wrzącej wodzie posłodzonej (tylko cukier nie miód, mleko itp.) jedną kopatą łyżeczką , wyjdzie chrupiące i zarazem miękka. A później masełko sól i włola :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Smakosz
gość

2011-08-10 14:53
Powiem że ten przepis jest bardzo dobry, jeszcze tak pysznej kukurydzy nie jadłem
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

smakowa mama
gość

2011-11-01 14:44
A co to to to to ..?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

keny
gość

2012-07-17 17:53
do 10 minut roboty,wlasnie wcinam,pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jojo@@22
gość

2012-09-01 11:03
są pyszne;)
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane