Strona główna Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?

Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?

hgg - Porady kulinarne: Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 2
Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Kukurydza najbardziej kojarzy się nam z tą z puszki. My jednak proponujemy spróbować świeżych gotowanych kolb!


Do gotowania używa się kukurydzy cukrowej. Kupując świeżą zwróć uwagę na to, by kolba była jasnożółta i miękka w dotyku. Tylko taka kukurydza będzie smaczna.

Jak ugotować kukurydze?
1. Kolbę kukurydzy oczyść z liście i umyj w zimnej wodzie.
2. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryć kolby. Dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, wtedy kukurydza zachowa swój naturalny kolor. Nigdy nie dodawaj do gotowanie soli, bo ziarenka stwardnieją!
3. Kukurydze gotuj do miękkości - z reguły ok. 10-20 minut. Po tym czasie kukurydza zaczyna twardnieć. Najlepiej odłupać jedno ziarenko i spróbować, czy już jest dobra.
4. Ugotowaną kukurydzę obłóż płatkami masła i delikatnie posól.

Pycha!

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?  
Gość

a
gość

2008-07-17 06:08
niedobre
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gh
gość

2008-07-23 16:54
a napisał(a):

niedobre

Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

lenka
gość

2008-08-27 18:48
za dlugo... powinno sie gotowac 10 minut na pol slonej i pol slodkiej wodzie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Burmistrz
gość

2008-08-28 05:50
Lepiej przygotować pożądny obiad zamiast gotować dwie godyiny kolbę kukurydzy...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sandra
gość

2008-07-23 16:53
wrzucam na wżąteki gotuje 40 min
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

EWa
gość

2008-09-07 13:46
sandra napisał(a):

wrzucam na wżąteki gotuje 40 min

Skomentuj
Oceń:
-4
Gość

aaaaa
gość

2008-09-07 13:46
sandra napisał(a):

wrzucam na wżąteki gotuje 40 min

Sandra wrzątek przez RZ
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BURMISTRZ
gość

2008-09-19 13:27
NAZYWAM SIE BURMISTRZ I JESTEM STUKNIĘTY HHHHEEEE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jojo
gość

2008-10-09 20:10
lolo
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewa
gość

2008-10-16 13:06
A ja słyszałam że do gotowania dodać trzeba mleko żeby była miękka
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

martel
gość

2009-06-25 16:52
NIC z tego nie rozumiem, jedni gotują 10 min. a inni kilka razy dłużej ??
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

babcia basia
gość

2009-07-13 19:46
ja zawsze wrzucam sode i gotuje ok 6-7 min i jest przepyszna
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

WERA 512 :) ...
gość

2009-07-14 12:38
wyszły super PYSZNE !!!! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ROKI 5126 :) ,,,
gość

2009-07-14 12:41
MASZ RACJĘ
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

dfsf
gość

2009-07-16 20:29
BEEEEEEEEEEEEEEEE :D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Ventura
gość

2009-07-31 13:39
Bardzo pomocny. Dzięki :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jojo
gość

2009-08-01 16:51
uuuuuuuuuuu
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Jimmi
gość

2009-08-17 17:41
ja wrzucam kolbe na osolona wode i gotuje okolo 45min, jest bardzo mieka i soczysta. nie dodaje cukru dla mnie juz jest wystarczajaco slodka, ale to kwestia smaku. moze nastepny, razem dodam cukier. na innej stronie jest napisane ze nalezy gotowac okolo 8-10 min w przeciwnym wypadku twardnieje i trzeba gotowac dlugo, czy ktos tak juz robil jesli tak niech napisze cos o tym...pozdro dla kukurydzomaniakow;D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Szafirowy Włoch
gość

2009-08-18 20:37
TO JAK TO WKOŃCU UGOTOWAĆ?
ILE CZASU W GOTOWANE WODZIE?
WODA MA BYC SLONA CZY SLODKA?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Alicja
gość

2009-08-21 09:55
Nie wiem, skąd wy macie te "porady" - szczerze, bardzo mnie rozśmieszyły. ;)

Wcale nie trzeba gotować kilkadziesiąt minut. Napiszę, jak ja to robię:
1. Do garnka trzeba oczywiście wlać wodę. xP
2. Wsypujemy ok. 2-3 łyżeczek soli, 1 łyżeczkę cukru oraz dodajemy 2 łyżeczki masła.
3. Wkładamy kolbę. Czekamy aż woda się zagotuje, wtedy wyłączamy.
4. Zostawiamy kukurydzę w garnku jeszcze na około 2-3 minuty.

I mamy gotową koblbę. Testowane na mnie i na mojej rodzinie, nikt nie umarł.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

r
gość

2009-09-05 15:37
Proszę powiedzcie jak ugotować kukurydzę
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Silver
gość

2009-09-06 20:56
Jestem zawodowym kucharzem i nie raz gotowałem kukurydzę a więc powiem Wam, że powinno ją się gotować 10minut z 1łyżeczką cukru na 2l wody.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.

2009-09-09 11:18
zamiast porady lekko zgłupiałam,zrobię po swojemu,czyli na wyczucie,a potem napiszę jak wyszło
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

pdfsty5ry
gość

2009-09-22 17:47
kuuuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkkkuuuuryca być dobra móś być
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jhjhjhjhjhjhjhjhjhjhjhjh
gość

2009-09-22 17:48
ji ew44444444444443ujm
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

żul^@n^n$$$$$$$
gość

2009-09-26 15:45
o boże jakie to jest.....
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BIELASSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
gość

2009-10-18 15:49
kij wie dopiero robie xd
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BielaSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
gość

2009-10-18 15:51
no i gites majonez
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zabka
gość

2009-10-19 22:28
Ja gotuję 24h na dobe i nie odcedzam wody:D mniam pychota
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nnjfdsghzdfig
gość

2009-10-30 23:07
głupie.Płci nie mam, bo nie wiem.A ty mi powiesz jaką mam??dawaj w kometarzach.Przeciesz chyba każdy wie jaką ma płeć ,dalczego janie wiem. Niech mi ktoś powie.Szkole jest taka dz....ka , k...wa.Pole dałem bo tżeba było dać.Ale dałem byle jak.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

fgfgfgff
gość

2010-07-06 12:43
bleeeeeeeeeeeee
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Jakub
gość

2010-07-14 17:21
ja gotuje 20
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaa
gość

2010-07-27 19:56
jak gotuję 6-8 minut to dalej jest twarda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Andrzej.
gość

2010-07-29 18:35
właśnie jem i jest mniam.... wody w ogóle nie soliłam ani nie słodziłam.... wrzuciła, do zimnej wody na ok 15 min i jest git majonez
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Beti
gość

2010-08-12 23:16
Wcale nie trzeba gotować 2 godziny tylko 10 minut w nie osolonej wodzie pod przykryciem, pózniej odstawić garnek i zostawić na następne 10 minut.Podawać posmarowaną masełkiem i posypaną odrobiną soli :-) Zapewniam że będzie smakować.Pozdrawiam i smacznego.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2010-08-16 16:19
ja gotuję jakieś 5-7min, tyle tylko aby ziarna zmiękły. Woda nie solona i nie słodzona. Im dłużej gotujesz tym twardsza kukurydza. Najlepiej prosto do wrzątku i osolić po wyjęciu. Uwielbiam też posmarować ją delikatnie masłem. Mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

d0mins
gość

2010-08-18 15:54
20 min się gotuje trochę cukru cytryna i gitara !!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kucharka po mamusi..
gość

2010-08-26 20:32
Moim zdaniem to nawet 40 minut to za mało. Godzina to idealny czas,
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

TWAARDA !!
gość

2010-08-29 16:48
ja gotuje 15-20 i nadal twarda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2010-09-04 19:13
ohyda do szpitala trafiłam przez to !!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

antonina
gość

2010-09-13 19:42
najlepiej nasikaćdo garnka - będzie miała naprawdę złoty kolor :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

fasola
gość

2010-09-22 20:49
trochę soli trochę cukru zagotuję wodę wrzucę i wyjmę i zobaczę co wyjdzię .ęęęęę
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bu
gość

2010-10-16 20:05
minimum godzinę ! nie słuchaj bajek 10 min dla kukurydzy to stanowvczo za mało - nawet miekkie ziemniaki się dłużej gotuje. Po godzinie gotowania sprawdz wykałaczką czy jest miękka - jesli nie gotuj dalej i kontroluj co 15 min - kiedyś gotowałem prawie dwie godziny ale wyszła mięciuteńka. Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

bartek
gość

2011-07-20 16:36
należy gotować ze 30-40min a po ugotowaniu trzymać w gorącej wodzie ok.1-2godz.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nmy
gość

2011-07-28 12:41
Gotować kolbę kukurydz do 10min we wrzącej wodzie posłodzonej (tylko cukier nie miód, mleko itp.) jedną kopatą łyżeczką , wyjdzie chrupiące i zarazem miękka. A później masełko sól i włola :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Smakosz
gość

2011-08-10 14:53
Powiem że ten przepis jest bardzo dobry, jeszcze tak pysznej kukurydzy nie jadłem
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

smakowa mama
gość

2011-11-01 14:44
A co to to to to ..?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

keny
gość

2012-07-17 17:53
do 10 minut roboty,wlasnie wcinam,pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jojo@@22
gość

2012-09-01 11:03
są pyszne;)
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane