Jak ugotować ryż do risotto?

Ryż do risotto najczęściej przygotowuje się ze specjalnej odmiany - arborio. Ważna jest szybkość dodawania płynnych składników do risotto, tj. wina i bulionu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować ryż do risotto?
fot. Fotolia
Ryż (arborio lub carnaroli) używany do risotto, w odróżnieniu od innych odmian ma dużo skrobi. Po ugotowaniu ziarenka powinny być w środku półtwarde – al dente, a na zewnątrz lekko kleiste i kremowe.

Składniki na risotto

Do przygotowania risotto potrzebne będą: ryż, bulion, białe wino, kilka ząbków czosnku, cebula, nieco oliwy, sól i pieprz.

Sposób przygotowania risotto:
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Przetrzyj czosnek przez praskę.
  • Podsmaż cebulę na oliwie.
  • Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek.
  • Po kilku minutach wsyp ryż.
  • Podsmaż go na średnim ogniu razem z warzywami.
  • Wlej wino i duś wszystko bez przykrycia dotąd, aż płyn odparuje. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Zmniejsz ogień i dolej nieco bulionu.
  • Kiedy płyn wyparuje prawie całkowicie, dodaj kolejną porcję bulionu.
  • Po wyparowaniu powtórz czynność.

Pamiętaj, aby nie przyspieszać dolewania płynów do risotto. Odpowiednia kolejność ich dodawania gwarantuje aksamitną konsystencję potrawy.

Risotto jest gotowe do zjedzenia, kiedy ziarenka ryżu będą miękkie, ale nie rozgotowane. Do potrawy możesz dodać ulubiony ser, natkę pietruszki, świeże pomidory, tymianek, szałwię, bądź grzyby, np. kurki lub pieczarki, kawałki pieczonego lub smażonego kurczaka albo owoce morza uduszone z cebulką, czosnkiem i białym winem. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.