Jak upiec karkówkę?

  • 2

Karkówkę przed pieczeniem marynujemy w ulubionych przyprawach i odstawiamy na kilkanaście godzin. Następnie wkładamy do piekarnika, po dwóch godzinach otrzymamy pyszne, rozpadające się w ustach soczyste mięso.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec karkówkę?
fot. fotolia
Karkówka pieczona to sycące i bardzo smaczne danie. Mięso to zawiera dość dużo tłuszczu, w czasie pieczenia jego część się wytapia, a po wyjęciu z piekarnika mięso pozostaje soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane.

Składniki potrzebne do upieczenia karkówki?

Do przygotowania pieczonej karkówki nie potrzebujemy dużo składników, wystarczy:
  • Odpowiedni kawał mięsa, najlepszy będzie taki około 1,5 kilograma,
  • Do tego ulubione przyprawy- świetnie sprawdzą się czosnek- cała główka, majeranek oraz sól i pieprz,
  • Jeszcze tylko trochę wody i oleju.
Oczywiście możemy te dodatki modyfikować według swojego smaku.

Jak upiec karkówkę?
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę,
  • Mięso nacieramy solą, czosnkiem, majerankiem i pieprzem,
  • Odkładamy na kilka godzin do lodówki,
  • Po tym czasie karkówkę układamy w brytfannie,
  • Wlewamy olej oraz wodę,
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza,
  • Pieczemy od 1,5 godziny do 2 godzin od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie naczynia,
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy karkówkę na 20 minut, aby odpoczęła.
Z czym podawać pieczoną karkówkę?

Potrawa ta świetnie pasuje na obiad, kroimy ją wtedy w grube plastry, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami. Całość polewamy sosem pieczeniowym i serwujemy z zasmażaną czerwoną kapustą.
Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie karkówki na kanapki. Pokrojona w cienkie plastry ułożona na świeżej pajdzie razowego chleba, w towarzystwie chrupiących liści sałaty, z kleksem musztardy będzie smakować wyśmienicie.