Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na ciepłą przystawkę, jak i dodatek do obiadu. Sprawdź, jak je przygotować, aby skórka była chrupiąca, a wnętrze miękkie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
fot. Fotolia
Pieczone ziemniaki to rarytas, który jest rozchwytywany w mgnieniu oka. Przepołowione i napełnione kremową sałatką stanowią idealną całość. Przygotowując je w piekarniku, należy pamiętać, aby temperatura była odpowiednio wysoka i dostosowana do wielkości ziemniaków.

Do pieczenia warto używać odmian mączystych, które zachowują odpowiednie właściwości podczas konkretnej obróbki termicznej. Irga lub Irys będzie najlepszym wyborem do pieczonych ziemniaków z serem lub masłem i rozmarynem.

Jak upiec ziemniaki?

Składniki:

• 3 duże ziemniaki (najlepiej odmiany Irga lub Irys)
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

• Nagrzej wstępnie piekarnik do 250 stopni Celsjusza.

• Dokładnie oczyść ziemniaki szczoteczką kuchenną pod bieżąca wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli występują niechciane „oczka” oraz inne skazy pozbywamy się ich za pomocą nożyka.

• Natrzyj ziemniaki oliwą z oliwek za pomocą dłoni lub pędzelka do rozprowadzania tłuszczu.

• Ziemniaki natrzyj solą i grubo zmielonym pieprzem.

Nadziej widelcem ziemniaki w paru miejscach – to ułatwi ulatywanie pary wodnej podczas ich pieczenia.

• Połóż ziemniaki na paterze wyłożonej folią do pieczenia i piecz przez 50 minut.

Jak długo piec ziemniaki w piekarniku?

Pieczenie ziemniaków jest zależne od wielu czynników – piekarnika, odmiany wybranego warzywa oraz wielkości.

Średniej wielkości kartofle możemy przygotować w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut lub w 150 stopniach Celsjusza przez około 60 minut.

Dobrym sposobem jest, aby przed włożeniem ziemniaków do piekarnika, podpiec je przez 4 minuty w mikrofali. To pozwoli skrócić czas przygotowania potrawy.

Zabezpieczając skórkę ziemniaka folią do pieczenia upewniamy się ,że powierzchnia nie ulegnie zwęgleniu, w przypadku delikatniejszych odmian.